Mii de oameni, de la cei mai mici, pina la virstnici, au indurat duminica gerul pentru mai bine de trei ore in Piata Revolutiei pentru a urmari Alaiul datinilor si obiceiurilor, care a adus in Bacau anul acesta cete de uratori din sase judete ale tarii. Sunetul tobelor, al alamurilor, al zurgalailor, spectacolul stradal al culorilor din costumele actantilor au trezit in sufletul celor mai virstnici amintiri dintr-o copilarie in care obiceiurile de iarna erau parte dintr-un tablou cu parinti si bunici, cu costume populare, dintr-o vreme in care uratorii primeau bucurosi in schimb nu bani, ci mere, colaci sau nuci. Cei mai tineri, daca n-au inteles lacrima bunicilor privitori, au simtit insa nevoia sa imparta cu altii ce vad, sa duca si ei mai departe veste despre acest moment, chiar daca numai cu ajutorul unui telefon mobil, al unui aparat de fotografiat sau a unei camere de luat vederi. Dintre spectatori au facut parte si cetateni chinezi care au savurat traditiile românesti cu aceeasi bucurie ca privitorii români. Ursii au fost atractie pentru copilasii care nu s-au dat batuti pina n-au facut o fotografie cu impresionantele personaje din spectacol.
Sofia Vicovenca a deschis spectacolul obiceiurilor de iarna
Evenimentul, organizat printr-o traditie de aproape 50 de ani de Ansamblul folcloric „Busuiocul” din Bacau, s-a deschis cu un recital de colinde si uraturi oferit bacauanilor de cunoscuta cintareata de muzica populara Sofia Vicovenca. Pe scena amplasata in Piata Prefecturii au urcat apoi, pe rind, incepind cu ora 11.30, „Caiutii” din comuna Avrameni, judetul Botosani, „Valaretul” din comuna vasluiana Todiresti, „Cerbul” din comuna suceveana Carlota, „Cerbul” din satul Sticlaria al comunei iesene Scobinti, „Ursul” din satul Badin al aceleiasi comune, „Plugarii” din comuna Paunesti a judetului Vrancea si „Ceata ursilor” din comuna nemteana Girov, „Valaretul” din Zemes. Din judetul Bacau, au participat la spectacolul obiceiurilor de iarna cete din Balcani („Jocul caiutilor”), Buhoci („Capra”), Leorda – Comanesti („Ceata ursilor”), Darmanesti („Incontrarea ursilor”), Dofteana („Jocul ursilor”), Lipova („Capra cu harapi”), Livezi („Capra”), Pincesti („Capra”), Plopana („Jocul harapilor”), Sarata („Valaret”), Sanduleni („Capra”), Secuieni („Capra”) si Godinesti – Vultureni („Cerbul cu capre”).
O blana de urs costa cel putin o mie de euro
Spectaculosul obicei al dansului ursilor este si unul din cele mai costisitoare. Oamenii din Darmanesti spun ca o blana de urs se procura greu, singura sursa oficial acceptata fiind Ocolul Silvic. Pretul unei blani poate depasi 1.000 de euro, in functie de vechime sau culoare. „In Darmanesti, cam fiecare batrin are o blana de urs. Jocul nostru este o traditie foarte veche, as spune de mii de ani. In prezent, din ceata fac parte 40 de mebri, cu virste de la 7 la 50 de ani”, spune Catalin Simion, liderul „Ursilor” de la Darmanesti. Din „Ceata ursilor” din Leorda fac parte in prezent 45 de membri cu virste intre 12 si 60 de ani, pe linga 25 de ursari mai participind la obicei tobosari, comandatori si mascati. Instructorul Fanica Hanganu spune ca blanurile sint mostenite de la bunici si le pastreaza la naftalina. „E o traditie de zeci de ani, cam 60. Se pastreaza greu. Nu sunt multi care vor sa intre in ceata, tinerii de azi prefera mai mult spritul si distractia”, spune Fanica Hanganu.
Treizeci de kilograme de talangi de om
Un succes deosebit l-au avut si anul acesta „Plugarii” din Paunesti. Cei 20 de membri ai trupei au atras atentia cu „povara” pe care o purta fiecare la centura: talangi din tabla alamita, in greutate de cite 30 de kilograme.
Palarii ornate cu poze cu femei goale
O prezenta inedita in Alaiul obiceiurilor de iarna a fost „Capra” din Beresti Tazlau, din a carei formatie faceau parte doctorasi cu palarii ornate cu fotografii cu femei goale. „Este unica formatie din Bacau care prin mastile pe care le poarta satirizeaza mebrii comunitatii: doctorul, preotul, tiganul, jidanul s.a.m.d. E un grup mai nou”, a explicat Petrica Vlase, directorul Ansamblului Busuiocul aceasta prezenta netraditionala din Alai.
diana a zis
sa culcat cu mircel in pat.ea este cea mai mare din cls.ea se da mare si dare ca e desteapta.
diana a zis
o vand cu 300 de euro are tate mari si e o curva sa stiti ca are e cu capu nr 036598354