Joi, 25 octombrie, se împlinesc 68 de ani de la eliberarea de către armata română a părții de Nord a Transilvaniei, ocupată în mod samavolnic de Ungaria horthystă prin Dictatul de la Viena, din 30 august 1940, desăvîrșindu-se astfel acțiunile militare pentru alungarea din țară a cotropitorilor fascisto-horthyști.
În ziua de 25 octombrie 1944 au fost puse la locul lor bornele de hotar pe granița de nord-vest a țării. În semn de omagiu pentru părinții și bunicii noștri care s-au jertfit pentru eliberarea patriei și în semn de recunoștință față de bărbații și femeile în uniformă militară care și-au consacrat eforturile pentru apărarea țării, organele puterii de stat au adoptat această dată drept zi a Armatei României.
Efectivele armatei române care au participat la dezarmarea trupelor germane, la acoperirea granițelor țării de la Întorsura Buzăului pînă la Orșova și la eliberarea completă a țării, s-au ridicat la 540.000 de luptători, din care au căzut în lupte peste 59.000 de soldați, gradați, subofițeri și ofițeri (morți, răniți și dispăruți).
Băcăuanii și-au adus o mare contribuție la eliberarea țării și la înfrîngerea armatelor hitleristo-horthyste, fiind încorporați în unități și mari unități ale armatei române. În cronica memorabilelor evenimente din perioada luptelor duse pentru eliberarea Transilvaniei sînt înscrise și faptele de vitejie ale unor eroi născuți pe plaiurile județului Bacău.
Ne facem și noi datoria, în aceste momente, de a reaminti jertfa băcăuanilor în clocotul acestor lupte: sublocotenent Gheorghe Turturică, căpitan Ioan Fătu, soldat Tisescu Gheorghe, soldat Achivei Ion, caporat David Gheorghe, sublocotenet Coșa Gheorghe, plutonier major Dănilă Gheorghe, soldat Lupu Gheorghe, soldat Mârza Vasile, soldat Gajura Ștefan, soldat Huțanu Ion, sergent Chiriac Dumitru, caporat Șalaru Petru, maior Butucaru Petre și mulți, mulți alți eroi necunoscuți. Reamintim, spre neuitare, și eroismul elevilor școlii de Ofițeri de Rezervă nr. 2 Bacău în luptele din Valea Crișului Alb, din septembrie 1944. Numele lor au rămas înscrise în pomelnicul aducerii lor veșnic aminte ca exemple de urmat: căpitan Andrei Grigore, căpitan Dobrilă Eugen, sublocotenet Adrian Vasile, elev sergent-major Fodor Constantin, elev sergent-major Rădulescu Hristache și elevii sergenți Boscovici Dumitru, Flotea Gheorghe, Ghiorghiu Gheorghe, Lungu Nicolae, Popovici Nicolae-Cornel, Popescu Petre, Pogoreanu Ioan, Dinescu Constantin și Serițan Gheorghe.
În ziua de 25 octombrie se desfășoară emoționante evocări istorice și se depun jerbe și coroane de flori la monumentele eroilor din localități, eliberate prin jertfele ostașilor români în anul 1944.
col. (r.) Paul Valerian TIMOFTE
Lasă un răspuns