– autoritățile din județul Bacău și-au stabilit măsurile pentru prevenirea înzăpezirii – a fost stabilită crearea unui stoc de 2.000 de tone de material antiderapant pentru drumurile naționale – licitația pentru deszăpezirea drumurilor se află în faza de evaluare a ofertelor
Ștefan POPA
Planul de deszăpezire a județului Bacău pentru această iarnă a fost dezbătut la ultima videoconferință de la Instituția Prefectului – județul Bacău. Documentul aprobat în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență stabilește modul de acțiune și responsabilitățile cu privire la aplicarea măsurilor preventive și instituirea restricțiilor de circulație pe sectoarele de drum care pot fi blocate de căderi masive de zăpadă.
Din experiența anilor anteriori, au fost identificate ca fiind expuse riscurilor înzăpezirii mai multe drumuri naționale și județene: Bacău – Vaslui (DN 2 F), Bacău – Moinești (DN 2 G) pe tronson Scorțeni – Grigoreni, Bacău – Onești (DN 11), Onești – Adjud (DN 11 A), Onești – Ghimeș (DN 12 A), Nicolae Bălcescu – Galbeni – Chetriș (DJ 252 D), Răcăciuni – Parava (DJ 206 B), Răcăciuni – Pâncești (DJ 252 E), Berești – Sascut – Urechești (DJ 119 A), Gura Văii – Răcătău (DJ 252 B) și Bacău – Sărata (DJ 119). De asemenea, a fost constituită rezerva de combustibil, materiale și echipament de intervenție necesară acțiunilor operative la nivelul Secției de Drumuri Naționale Bacău, a fost încheiat actul adițional la contractul pentru iarna 2012 – 2013. Totodată, s-a constituit un stoc de 2.000 tone de material antiderapant pentru drumurile naționale, iar procedura de licitație pentru deszăpezirea drumurilor județene se află în faza de evaluare a ofertelor, fiind deschisă în data de 23 octombrie.
Societățile E-ON, Electrica, Romtelecom și E-ON Gaz și-au format echipe de intervenție operativă pentru menținerea în stare de funcțiune a infrastructurii utilităților. La ultima videoconferință, premierul Victor Ponta a anunțat că se vor organiza la fiecare două săptămâni ședințe cu tematica stadiului pregătirilor pentru iarnă, iar Comandamentul de iarnă va fi operațional începând cu data de 30 octombrie, după care vor avea loc verificări la nivel național a stocurilor de material antiderapant și dotarea cu parazăpezi. Pentru maximă eficiență intervențională, se va realiza o listă a gravidelor la termen ce trebuie evacuate la spital înainte de declanșarea intemperiilor și care trebuie comunicată la nivel local. Tot în acest context, un reprezentant al Ambulanței va acționa la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru o bună colaborare în cazuri de urgență.
După finalizarea videoconferinței, Claudiu Șerban, prefectul județului Bacău, a anunțat că prima întâlnire a Comandamentului de iarnă local va avea loc marți 30 octombrie și a solicitat reprezentanților Institutului de Meteorologie o prognoză pe termen scurt și mediu, reprezentanților Poliției Rutiere o situație extinsă a drumurilor cu risc de înzăpezire, iar furnizorilor de utilități o hartă a localităților cu risc în alimentarea cu energie electrică și gaz. „Vă rog să tratați cu multă seriozitate și responsabilitate aceste pregătiri de iarnă, să luați în considerare avertismentele meteo pe care le putem primi oricând. Acest tip de evenimente pot duce la blocaje severe la nivelul întregului județ, afectând viața de zi cu zi a locuitorilor, procesul educațional și mediul economic”, a precizat prefectul.
Lasă un răspuns