Nicu Alifantis impresionează prin varietatea trăilor pe care le stârnește în rândul publicului, spectatorii considerând adesea că fiecare concert al trubadurului este un carusel al emoţiilor, zâmbetelor și romantismului. În decursul unei cariere de aproape 40 de ani (se împlinesc în 2013), Nicu Alifantis a lansat 24 de albume individuale, este prezent pe alte 28 de compilații discografice, a compus muzica pentru 114 reprezentații teatrale și a susținut mai mult de 4.500 de concerte. Nicu Alifantis revine în Bacău pe 30 noiembrie, cu un nou concert, pe scena Ateneu, de la ora 19.00.
Ziarul de Bacău este partenerul media al evenimentului și vă prezintă în exclusivitate un interviu cu îndrăgitul artist.
– Domnule Nicu Alifantis, pe 30 noiembrie veți fi din nou în Bacău. Ce surprize ați pregătit publicului?
– Revin cu un concert, pe numele său “Simphonicu”, pe care l-am avut în 2004, la Teatrul Național din București, concert care a și apărut pe DVD în 2005. E o poveste frumoasă pe care, la invitația domnului Cezar Vasilca, m-am hotărât să o reiau într-o formă îmbunătățită și adaugită la Bacău, în sala Filarmonicii “Mihail Jora”. De astă dată, voi beneficia de aportul orchestrei de cameră a Filarmonicii băcăuane, căreia îi mulțumesc prin intermediul Ziarului de Bacău pentru că a acceptat această colaborare.
– În program veți avea și invitați. Ce ne puteți spune despre ei?
– Alături de mine vor fi bunii mei prieteni de la Zan, grupul cu care cânt de peste 15 ani, dl Virgil Popescu, care a și semnat aranjamentele orchestrale și care va dirija acest concert, și dl Răzvan Mirică. Vor fi piese vechi, care m-au reprezentat de-a lungul anilor, de la debutul meu din 1973 și până în prezent, vor fi cântece de pe albumele mai noi apărute după 2000 și unul sau două cântece de pe noul abum “Mozaic”, pe care-l voi lansa în ianuarie 2013. Toate acestea vor fi îmbrăcate în alte haine orchestrale și sper din tot sufletul să vă facă placere și să nu vă plictisesc.
– Ați venit de nenumărate ori în orașul nostru. Ce amintiri frumoase aveți despre aceste locuri? Cum vă așteptați să fie întâlnirea cu publicul băcăuan?
– Într-adevăr, orașul Bacău și mai ales publicul băcăuan sunt pe lista favoriților mei, pentru că de aceste locuri, dar mai ales de acești oameni mă leagă multe și frumoase amintiri. Aici, în orașul lui Bacovia, am cântat pentru prima dată în public cântecul “Decembre”, în 1975, aici am avut câteva recitaluri sub egida Teatrului Bacovia și tot aici, la acest teatru, am semnat muzica unui spectacol în regia dlui Cristian Pepino. Anul acesta este pentru a doua oară când concertez în Bacău și sunt convins că voi avea parte de același public sensibil, receptiv și exigent totodată, pe care am avut ocazia să-l întâlnesc de fiecare dată.
– Sunteți consecvent în ceea ce faceți. Care este rețeta lucrurilor de calitate, bine făcute? Cum reușiți să păstrați publicul cald de fiecare dată?
– Pai cred că tocmai ați răspuns la întrebare. Este vorba într-adevăr de consecvență, la care aș adăuga faptul că nu sunt disperat după aspectul comercial a ceea ce întreprind din punct de vedere muzical. Am crezut întotdeauna în ceea ce am făcut, în drumul pe care mi l-am găsit, în spațiul muzical autohton, în colaborarea cu artiștii valoroși și munca în echipă. La toate astea aș adăuga faptul că îmi place foarte tare ceea ce fac și că nu m-am lăsat îmbătat niciodată de vreun succes. Am adoptat permanent ideea că orice reușită este o obligație în plus față de cei ce au investit încredere în tine.
– Lucrați la un nou album. Ce ne puteți spune despre noul material discografic? Când va apărea, ce va conține acesta, va exista vreun videoclip?
– Asa cum spuneam și mai-nainte, noul album se va chema “Mozaic”, iar lansarea va avea loc în ianuarie 2013. E o provocare, o poveste de dragoste spusă în diferite feluri, ritmuri, graiuri, aidoma unui mozaic. Cezar Baltag, Ion Horea, Maria Mirtiotisa, Luís de Camões, Dinu Olărașu, Laurențiu Ulici, Nina Cassian, Ion Nicolescu, Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, George Topârceanu sunt poeții ce vor fi cântați. Echipa de muzicieni este foarte mare, respectiv 16 colaboratori, și va mai pot spune că este de departe cea mai complexă producție discografică pe care am realizat-o până în prezent. Va fi un amalgam de ritmuri și stiluri muzicale, de instrumente clasice și exotice, de sonorități neașteptate, aidoma unei îmbrățișări deosebit de tandre. Vă propun să-l ascultați și apoi comentăm!
Lasă un răspuns