Ministrul Agriculturii a „fugit” la Paris, iar premierul nu a avut timp să discute cu reprezentanții fermierilor. Pașnic la început, protestul s-a încheiat într-o scurtă altercație cu jandarmii. Fermierii cred că au fost provocați, dar unul dintre ei s-a ales cu fractură de piramidă nazală. Agricultorii promit să organizeze o altă acțiune de protest, mai amplă.
Petru DONE
Mitingul de protest al agricultorilor din Capitală, de miercuri, 7 noiembrie, a adunat circa 4.000 (după unele estimări chiar cinci-șase mii) de fermieri din toate regiunile istorice ale României. Timp de patru ore, ei au ocupat aproape în totalitate Piața Victoriei, chiar în fața palatului guvernamental, și și-au exprimat nemulțumirile legate în special de modul în care li se acordă subvențiile, dar și de alte probleme pe care consideră că statul le tratează în derâdere. Din județul Bacău au venit la miting circa trei sute de agricultori.
Protestatarii au fost convocați la miting de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) de Federația Crescătorilor de Bovine din România, de Asociația Holstein.Ro, de Asociația Profesională Națională pentru Legume și Fructe și de Federația Crescătorilor de Ovine ROMOVIS. Autoritățile capitalei le-au pregătit protestatarilor un spațiu strict delimitat, în care acestora li s-a permis să intre numai cu benere și pancarte și doar cu un singur tractor și o tribună improvizată, cu instalații de sonorizare. În mai puțin de o jumătate de oră, Piața Victoriei s-a înverzit de vestele speciale ale protestatarilor și de șepcile lor.
Pe o platformă atașată tractorului, ei au urcat o vacă din fibră de sticlă, surprinsă într-o poziție supărată, iar în jurul ei toți au început să sune din țiriace, dar și din vuvuzele. O famfară autentică a intonat imnuri și marșuri. Cu toată interdicția de a duce animale în piață, fermierii din Ardeal au venit cu o oaie înjugată la o teleguță , pe care erau montate pancarte cu texte de protest. Oaia era condusă printre protestatari de un țăran îmbrăcat ponosit și plin de scaeți, într-un un costum despre care spunea că reprezintă „haina” cu care îmbracă guvernanții agricultura României, pentru că „ciulinii sunt cultura de bază a țării”. Cruci de lemn, pe care era înscris numele Agriculturii, erau ridicate în aer, alături de pancarte pe care scria, între altele „Noi vrem subvenții reale, nu pomeni electorale” sau „Avem nevoie de un ministru cu coloană vertebrală”.
Ce vor fermierii
Liderii protestatarilor, președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, vicepreședintele Ligii, Daniel Cioobanu (ambii fermieri băcăuani), președinții celorlalte asociații profesionale au așteptat în zadar să fie primiți la discuții în Palatul guvernamental măcar de premierul Victor Ponta, dacă ministrul Daniel Constantin nu era în țară. Așteptarea le-a fost zadarnică. De la tribuna improvizată, ei au arătat, însă, tuturor celor care s-au aflat, miercuri, în Piața Victoriei și, prin intermediul presei, țării întregi, care sunt revendicările fermierilor.
Acestea vizeză subvenția de 220 euro/ha, subvenția la bovine de 628 lei/cap, subvenția la ovine de 50 lei/cap, subvenția la motorină, modificări la Codul Fiscal privind impozitul pe arendă, impozitul pe subvenții și impozitarea tractoarelor și utilajelor agricole și considerarea arendei ca element de cheltuială. De asemenea, au mai fost menționate protejarea exploatațiilor agricole, rezolvarea litigiului creat între Curtea de Conturi și Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (legat de declarațiile pe proprie răspundere ale fermierilor, crescătorilor de bovine și ovine privind datoriile la Bugetul consolidat al statului și bugetele locale) și vânzarea terenurilor către străini.
Șpraiul care a „paralizat” un miting pașnic
Participanții la miting au huiduit, au vociferat, și-au strigat oful către ferestrele Palatului Victoria, dar au fost pașnici și decenți. Totul până spre finalul acțiunii, când forțarea gardului de protecției flancat de jandarmi l-a determinat pe unul dintre aceștia din urmă să folosească șpraiul lacrimogen. Unul dintre liderii LAPAR, aflat chiar acolo, a căzut orbit de gaz, iar alții au văzut, pur și simplu, stele verzi. Gestul jandarmului a declanșat, evident, furia mulțimii, care amenința să iasă din perimetrul aprobat. Lideul LAPAR și încă un protestatar au fost luați de jandarmi și duși la câteva sute de metri și închiși într-o dubă parcată în prealma clădirii Guvernului. Aceasta i-a înfuriat și mai mult pe agricultori, pentru că de la unul dintre cei doi au primit, telefonic, vestea că au fost bătuți. Furia mulțimii a crescut, dar gardurile de protecție au rămas la locul lor.
Tensiunea în creștere și cererea fermierilor de a-și vedea colegii închiși i-a determinat pe jandarmi să permită ca doi dintre reprezentanții agricultorilor să meargă la colegii reținuți. Însoțiți de ziariști, aceștia au ajuns acolo, însă n-au mai putut intra la colegii lor. Două echipaje ale Ambulanței au ajuns la fața locului, pentru că unul dintre cei reținuți fusese lovit, se pare, de casca unui jandarm și sângera. Insistența fermierilor de a-și vedea colegii, tot mai virulentă, i-a determinat pe jandarmii cu duba să părăsească zona, cu tot cu ambulanțele după ei, dar și cu cei doi reținuți. Ulterior, liderul LAPAR a revenit în piață și a povestit ce li s-a întâmplat. Fermierul rănit fusese dus la un spital și tratat.
Modul în care au fost primiți de autorități, atitudinea acestora față de cererile lor, i-a determinat pe fermieri să promită că vor organiza o nouă acțiune de protest, mai puternică, chiar dacă va fi în afara Capitalei. Ei i-au acuzat și pe ceilalți agricultori, care nu li s-au alăturat miercuri, numindu-i trădători. Aceștia din urmă, însă, au declarat presei că nu aveau motiv de proteste și că ceea ce au făcut unele organizații profesionale în Piața Victoriei nu a fost decât o acțiune cu caracter politic.
Asupra acestor situații create într-un domeniu economic atât de important și a stărilor conflictuale de aici, vom reveni.
Lasă un răspuns