– proiectele pot fi depuse până pe 15 decembrie
Petru DONE
Grupul de Acțiune Locală (GAL) Valea Trotușului a anunțat încheierea sesiunilor pentru depunerea de proiecte de finanțare europeană (pe axa Leader a Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR) pe măsurile 41.122 „Îmbunătățirea valorii economice a pădurii” și 41.312 „Crearea și dezvoltarea de microîntreprinderi” și prelungirea sesiunii pentru Măsura 41.121 „Modernizarea fermelor agrozootehnice”. Pentru primele două măsuri de finanțare nu au fost depuse proiecte, iar sumele alocate acestora vor fi realocate – au anunțat reprezentanții GAL-ului. Pentru Măsura 41.121 a fost depus un singur proiect, dar, pentru că sunt multe alte proiecte în așteptare s-a decis ca sesiunea să fie prelungită până pe 15 decembrie. GAL Valea Trotușului a fost organizat pe teritoriul a 12 comune, una fiind din județul Vrancea.
„Pentru Măsura 121 – ne-a declarat managerul GAL Valea Trotușului, Carmen Lițoi – există un interes mai mare și vrem să le dăm tuturor posibilitatea să-și finalizeze proiectele. Nu așa au stat lucrurile la celelalte două măsuri, poate și pentru că sunt ceva mai complexe cerințele. Sunt, însă, destule probleme în această privință, poate cea mai importantă fiind cofinanțarea cerută în proiecte, de 50 la sută din valoarea totală. Noi avem la dispoziție 2,285 de milioane de euro pentru finanțarea proiectelor, bani pe care îi gestionăm prin contractul pe care l-am semnat. Dar pentru ca acești bani să fie luați prin proiecte, este nevoie de o sumă egală care să fie adusă de beneficierii finanțării. Însă, noi căutăm soluții să se treacă și peste un astfel de prag.” Un GAL este un organism intermediar pe firul accesării fondurilor europene prin acest program de finanțare. Cei de aici lansează informațiile despre oportunitățile oferite de program, identifică potențialii aplicanți, le oferă o primă consultanță, verifică chiar conformitatea documentațiilor, selectează ceea ce este eligibil, apoi aplicanții vor lucra cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, prin Oficiul acesteia din Bacău.
Practic, GAL-urile sunt entități care reprezintă parteneriate public-private, constituite din reprezentanți ai sectorului public, privat și civil, desemnați dintr-un teritoriu rural omogen, care trebuie să îndeplinească o serie de cerințe privind componența, teritoriul acoperit și care vor implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului. GAL Valea Trotușului a fost constituit în comunele băcăuane Bârsănești, Helegiu, Gura Văii, Târgu Trotuș, Ștefan cel Mare, Buciumi, Cașin, Mănăstirea Cașin, Căiuți, Coțofănești, Urechești și Soveja (Vrancea). Pe acest teritoriu, de aproape 1.000 kmp, trăiesc circa 57.000 de oameni. Ei pot accesa proiecte de finanțare în opt măsuri din PNDR, pentru care sumele alocate pornesc de la 25.000 până la 600.000 de euro. „Pe fiecare măsură de finanțare – a mai spus Carmel Lițoi – am estimat un număr mediu de proiecte care ar putea să intre la finanțare.”
Tot GAL-ul a identificat și principalele priorități de dezvoltare a zonei. Primele patru dintre acestea au fost denumite „Valorificarea potențialului endogen al zonei în vederea dinamizării economice a teritoriului GAL Valea Trotușului”, „Îmbunătățirea calității vieții pe teritoriul GAL”, „Îmbunătățirea calității mediului pe teritoriul GAL” și „Dezvoltarea și impulsionarea Strategiei de Dezvoltare Locală a GAL Valea Trotușului”. Iar pentru fiecare prioritate au fost identificate și direcții de acțiune și domenii în care a fost identificat potențialul real de dezvoltare a zonei. „De toate acestea – a mai spus managerul GAL-ului – au devenit tot mai interesați reprezentanții autorităților locale, primarii. Ei au fost și în Iralanda, țara care poate oferi un bun exemplu în materie de organizare a unor GAL-uri. De acolo s-au întors și mai încrezători în ceea ce înseamnă GAL.”
GAL Valea Trotușului a obținut un contract de funcționare de circa 2,856 de milioane de euro, din care și-a fixat un buget de finanțare pentru proiecte și altul pentru administrarea asociației.
Lasă un răspuns