Fundația Pentru Comunitate, un ONG de importanță națională, înființat în urmă cu patru ani la Cluj-Napoca, anunță că va decerna și pentru 2012 Premiul Mentor pentru excelență în educație. Ar fi al treilea an în care Premiul va fi acordat „acelor profesori sau antrenori care au descoperit și au lansat tinere talente și le-au sprijinit primii pași, atât intelectual cât și moral. Excelența educativă a acestor profesori antrenori, mentori a condus generații întregi spre succes, activitatea lor a rămas însă în umbră, fără recompense morale sau materiale în măsura efortului depus”. Există și o recompensă în bani în cadrul premiului, suma de 8000 lei.
Cu siguranță, sunt mulți antrenori băcăuani care ar merita Premiul Mentor. Principalele lor calități, în opinia noastră, sunt verticalitatea și profesionalismul, dublate de dorința de a lăsa o moștenire cât mai valoroasă în domenii în care au fost pionieri în Bacău. Recunoașterea lor s-a făcut cumva pe plan local, în cele mai multe cazuri la nivel declarativ.
În continuare, vom prezenta câțiva îndreptățiți candidați, având certitudinea că am vorbit doar despre o mică parte dintr-o listă.
* DORU BOTEZ (karate) este unul dintre cei care și-a câștigat foarte greu centurile, în perioada de dinainte de 1989, când sportul său era, practic, interzis. Majoritatea dintre sutele de succese băcăuane în karate i se datorează acestui antrenor, care imediat după Revoluția din 1989 a creat clubul Seishin. Aproape toți marii campioni ai Bacăului au fost elevii săi, care la rândul lor au deschis alte cluburi și au format alți campioni.
* AUREL CHELARIU (judo) este antrenor de peste 40 de ani și a inițiat prima competiție de judo a Bacăului, Cupa Mărțișorului, cu a tradiție de peste trei decenii. Emulația pe care a creat-o a dus la apariția altor grupe de performanță în judo și a altor campioni locali. Prin mâinile lui Aurel Chelariu au trecut sute de sportivi, pe care i-a vrut în primul rând oameni integri și abia în al doilea rând medaliați la Naționale. Selecția pe care a făcut-o i-a adus satisfacția obținerii multor prezențe pe podiumurile de premiere ale competițiilor naționale și internaționale.
* PETREA ZAHARIOAIA (modelism) a format cohorte de meseriași ai sporturilor tehnico-aplicative și a determinat mari rivalități pe plan local între cluburile de modelism și chiar între sportivi. În ciuda vârstei sale înaintate și a lipsurilor materiale, Petrea Zaharioaia continuă să activeze cu rezultate excelente într-un domeniu lipsit aproape în totalitate de susținere.
* CONSTANTIN ANGHELACHE (fotbal) este un senior al sportului. Nu sunt puțini acei antrenori, foști jucători sau actuali conducători de cluburi care au spus că „domnul profesor m-a făcut om, îi datorez în mare parte că sunt ceea ce sunt acum”. Venerabilul pedagog a avut parte de recunoașterea locală, prin acordarea titlului de „Cetățean de Onoare al Municipiului Bacău”, iar acum unul dintre stadioanele orașului îi poartă numele.
* DORIN ARĂDĂVOAICEI (baschet) a obținut performanțe ca antrenor cu echipa Liceului Letea. Noi credem însă că a avut o contribuție mult mai mare ca șef de club, reușind să transforme SCM Bacău în creuzetul performanței care este azi. La fel, i se datorează în mare parte ascensiunea din prezent a clubului CSM Onești. Atitudinea sa față de valoare și față de creatorii de valori, precum și cultura sa enciclopedică în domeniul sportului îl fac un oracol uman al acestui domeniu în România.
Peter KELMANN
roset a zis
Să trăiți domnule profesor! Acum 45 de ani ,pe când eram licean (venit de la țară), și care nu stiam nimic despre baschet, credeam ca e un rugby, cu mingea în brate , iar cine-i mai puternic ,o pune ,,acolo”, v-am cunoscut ca jucător la ASA Bacău,acolo unde împreună cu Viorel Grigore , (Dumnezeu să-l ierte) ,v-ați ,,desfăsurat” parte din tinerețe-desigur alături de echipa de la Letea Bacău!Am avut onoarea să vă cunosc,să joc la juniori, (ASA), apoi la ,,echipa mare”, lucruri pe care le rememorez în prezent, ca și cum ar fi fost ieri! Să vă dea Dumnezeu sănătate si putere de a trece peste greutățile vieții și ale ,,bătrâneții fizice”, întotdeauna tinerete sufletească!
LA MULTI ANI!
Emil a zis
Profesorul Constantin Anghelache.
O viata dedicata educatiei.Conditiile pe care le-a impus istoria nu l-au impiedecat sa onoreze exemplar standardul profesiei de antrenor si profesor.Strain de compromisuri ,a ales rezistenta prin indrazneala de a folosi lucrul bine facut, ca pretext la ceea ce nu era ingaduit sa strigi. Mereu atent a reusit miracolul ,sa nu fie prins sub tavalug.
DCh19 a zis
Anii care au trecut pe langa noi, ne-au lasat „semne” pe care le vad cei tineri, dar spiritul a ramas mereu tanar… Prof. Aurel Chelariu a pus cate o particica din sufletul sau pentru fiecare copil, tanar care a pasit pe tatami, in sala de judo pe care a condus-o. A format generatii de tineri care au stiut sa-si respecte si sa-si realizeze idealul lor de viata. A insuflat oricarui copil principiile morale fundamentale ale judo-ului: curaj, respect, autocontrol, modestie, prietenie, politete, onoare, sinceritate. Poate de aceea, multi, foarte multi din fostii elevi au acum meserii care impun respect si admiratie, meserii care solicita autocontrolul, dar, mai ales, au reusit sa-si croiasca un drum frumos in viata. Si ce este cel mai important pentru orice mentor/dascal, nu au uitat de d-l profesor A. Chelariu, indiferent daca sunt in tara, in Europa sau in alt colt indepartat de lume. A pornit de la zero, intr-o mica salita de la actualul Colegiu Pedagogic si a creat conditiile tot mai bune de antrenament, pentru elevi, cu ajutorul unor oameni care au crezut in el, in judo, in sport. Tot respectul pentru cariera sa deosebit de fructuoasa si pentru modestia cu care a stiut sa isi pastreze un loc in inimile elevilor sai. Mult succes in continuare, in misiunea de formare a unor noi generatii!!
LA MULTI ANI!!! d-le profesor Aurel Chelariu !