La Centrul de Afaceri și Expoziții s-a lansat ieri un proiect prin care se vor forma 20 de specialiști în zone metropolitane. Aceștia vor avea atribuții în dezvoltarea policentrică a României. CoR și Parlamentul European au aprobat deja platforma urbană a orașelor europene, iar prin FZMAUR, condusă de municipiul Bacău, s-a făcut un pas important în atragerea fondurilor europene din bugetul 2014 – 2020 al UE.
Ștefan POPA
Municipiul Bacău a făcut un pas important în atragerea altor fonduri europene. El, împreună cu Zona Metropolitană Bacău fac parte și conduc Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR), o asociație care va avea un cuvânt prioritar de spus în atragerea fondurilor europene din bugetul pe 2014 – 2020 al Uniunii Europene, pentru dezvoltarea aglomerărilor urbane. “Comitetul Regiunilor și Parlamentul European au aprobat deja platforma urbană a orașelor din Europa, din care vor face parte 300 de orașe. Acum se lucrează la condițiile ce vor fi impuse pentru accesarea fondurilor europene. La sfârșitul acestei luni, CoR va face un raport în care se vor regăsi toate condițiile pentru accesarea fondurilor. Cine are deja un parteneriat, proiecte va avea un atuu deoarece timpul este foarte scurt. Noi fiind acolo vom putea influența condițiile ca să fie cuprinse și orașe din România”, a declarat primarul Romeo Stavarache.
Lansare de proiect european în care este inclus și Bacăul
Anunțul primarului Bacăului a fost făcut în cadrul conferinței de presă de ieri, de la Centrul de Afaceri și Expoziții “Mircea Cancicov”, la lansarea proiectului „Policentric – Parteneriate strategice pentru dezvoltarea policentrică a României”, cofinanțat din Fondul Social European prin PODCA 2007-2013. Valoarea totală eligibilă este de 499.620 lei, din care 489.627,60 lei finanțarea nerambursabilă și 9.992,40 lei cofinanțarea eligibilă a beneficiarului. Acesta este primul proiect al FZMAUR. Paul Pece, secretarul FZMAUR și manager de proiect, a prezentat proiectul. Obiectivul general îl constituie îmbunătățirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ în domeniul dezvoltării policentrice. Obiectivele specifice vizează dezvoltarea unui sistem național de networking în domeniul dezvoltării policentrice, prin crearea și instruirea unei rețele naționale de specialiști în domeniu, utilizând metode inovative și interactive și crearea unui cadru instituțional de sprijinire a dezvoltării policentrice prin realizarea pe parcursul implementării proiectului a trei parteneriate naționale strategice, cu autoritățile publice centrale ce au atribuții relevante în domeniul menționat.
Grupul țintă al proiectului este format din 20 de specialiști, câte o persoană de la fiecare pol de creștere/dezvoltare urbană. “La nivel european, pentru bugetul UE pe 2014 – 2020, Comisia Euorpeană a propus ca toate finanțările să fie acordate pe parteneriate între autoritățile locale, guverne și Comisia Europeană. Acest proiect vine exact pe noile cerințe, iar Comisia Europeană vrea ca toate parteneriatele și proiectele să aibă la bază o strategie de dezvoltare regională, națională și europeană. Proiectul lansat astăzi este un prim pas, important pentru ceea ce vor însemna viitoarele parteneriate, așa cum le cere Comisia Europeană”, a precizat primarul Romeo Stavarache. Următorul pas al FZMAUR este să își mărească numărul de membri și este foarte probabil ca municipiul Bacău să găzduiască o reuniune a primarilor de orașe reședință de județ din țară.
Lasă un răspuns