Inaugurarea noului sediu a avut loc odată cu vernisajul expoziției retrospective a arhitectului ieșean Nicolae Munteanu. Expoziția rămâne deschisă până pe 20 decembrie, în holul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău. Pasionații de arhitectură pot desluși aspecte din tainele acestei meserii, vizionând lucrările expuse.
Ramona IONESCU
Ordinul Arhitecților din România, filiala Bacău – Neamț și Uniunea Arhitecților din România, filiala Bacău – Neamț s-au reunit într-un nou spațiu care funcționează la parterul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău. Noul sediu a fost inaugurat de arhitectul Constantin Amâiei, președintele OAR Bacău – Neamț în prezența invitaților săi, moment urmat de vernisajul expoziției de arhitectură „Munteanu 70”, semnată de arhitectul ieșean Nicolae Munteanu. Expoziția cuprinde 58 de panouri, structurate pe șapte teme: locuințe, social culturale, arhitectură sacră, restaurări, lucrări în domeniul feroviar, loisir și arhitectură minoră și sistematizare, în ideea urmăririi unei posibile evoluții în cadrul fiecăreia dintre ele. „Fiecare om are un «acasă» al său și, oriunde s-ar duce, mai devreme sau mai târziu tot acasă se va întoarce. A proiecta acest «acasă», a-l înțelege, a-l intui este datoria de onoare a arhitectului. Se poate spune, deci, că locuința a fost, este, și va fi mereu pentru el tema predilectă. Ea reflectă cel mai bine legătura aproape intimă între autor și clientul său. Dialogul permanent și constructiv cu clientul este, cred, una dintre condițiile cele mai importante în prefigurarea unui rezultat promițător. Mai cred că este o bucurie extraordinară să vezi casa ridicată după planurile tale, știind în mare ce se va întâmpla în ea în decursul unei vieți”, a spus arhitectul Nicolae Munteanu, însoțind lucrările sale din expoziție.
Expoziție retrospectivă
Expoziția rămâne deschisă până pe 20 decembrie, în holul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău. Expo „Munteanu 70” reprezintă un moment aniversar și evidențiază împlinirea a 70 de ani de viață și a 45 de ani de activitate în domeniul proiectării de arhitectură ai autorului. În activitatea sa, arhitectul Munteanu a conceput peste o sută de proiecte, din care aproximativ 70 la sută s-au executat în teren. Ele se află în județele Bacău, Iași, Vaslui, Vrancea, Buzău, Brașov, Suceava și Neamț, precum și în Republica Moldova, Suedia și Canada. Prin expoziția din Bacău, autorul se adresează cu precădere tinerilor arhitecți. În același timp, și alți arhitecți de vârsta a treia ar putea prelua ideea, încercând să-și expună lucrările realizate în decursul carierei. Munteanu spune că astfel s-ar putea obține în timp o imagine a evoluției colective a breslei, prin stocarea informațiilor într-o potențială bancă de date. „Exponatele încearcă să reflecte efortul de a găsi soluții viabile în activitatea de proiectare, într-o perioadă în care libertatea de creație este îngrădită, adesea cenzurată. Obligativitatea de a utiliza așa-numitele «proiecte Tip» a dus la consecința inevitabilă a uniformizării produselor de arhitectură”, a spus Nicolae Munteanu. Colegii de breaslă spun că expoziția de față este o premieră în branșă. „Nu am știință de alt arhitect care să fi avut curajul să vină să prezinte în fața noastră rodul unei îndelungate și prodigioase cariere. Spun act de curaj pentru că, pe parcursul unei vieți, creația fiecăruia dintre noi are vârfuri, dar și zone de penumbră, pe care cu luciditate trebuie să le acceptăm”, a adăugat arhitectul Mircea Ochinciuc, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala București.
Lasă un răspuns