– printre detinatorii celor mai mari salarii din judet se numara directorul RAGC, secretarul judetului, directori de banci, oameni de afaceri sau magistrati n sefii judetului, politici sau apolitici, au salarii mai mici chiar decit unii subalterni
Topul salariilor din judet arata ca bugetarii concureaza cu angajatii din mediul privat. Desi putini stiu, sint sefi care lucreaza cu bani publici, semibugetari, sau chiar bugetari care incaseaza luna de luna sume consistente, ce rivalizeaza cu cele din mediul privat, in timp ce subalternii lor au venituri de nimic.
Un salariu tinut in cutiuta cu secrete este cel al lui Adrian Craiovan, directorul RAGC Bacau, salariu care a crescut de la an la an, insa acesta a scapat de obligatia de a-si mai depune declaratia de avere, desi societatea pe care o cirmuieste este finantata din buzunarul bacauanilor. Ultimul salariu public arata ca directorul RAGC a avut un venit anual de peste 150.000 de lei (1,5 miliarde de lei vechi), la care se adauga un premiu de 55.000 de lei, adica 550 milioane de lei vechi, ceea ce da un total de peste 2 miliarde de lei vechi. Un calcul arata ca, luna de luna, Craiovan ar fi avut in buzunar 17.000 lei – 170 milioane de lei vechi. Declaratia este la nivelul anului 2007, dar anul trecut salariul sau a crescut cu siguranta, dat fiind ca s-a marit si profitul Regiei.
Secretarul judetului, taticul bugetarilor
Urmatorul pe lista, care rivalizeaza cu directorul Craiovan, bugetar get beget, este secretarul judetului, Elena Catalina Zara. La capitolul venituri, ea a trecut nici mai mult nici mai putin decit suma de 136.357 de lei – 1,36 miliarde de lei vechi, adica o medie lunara putin peste o suta de milioane de lei. Este drept, salariul propriu-zis nu reprezinta decit aproape jumatate din suma, restul fiind sporuri, indemnizatii si alte prime incasate de Zara, in conformitate cu legea, pentru prestatiile ei in cadrul diferitelor sedinte, comisii, consilii de administratie.
La CJ, angajatii au salarii mai mari ca presedintele
Urmatoarele salarii din Consiliul Judetean (CJ) sint detinute de directorul de buget, Olga Haineala, cu 96.000 de lei anual, apoi directorul de urbanism, Cornelia Gireada, cu peste 70.000 de lei. Petru Haineala, seful Apa Serv, incaseaza si el, intr-un an, 64.000 de lei. In acelasi timp, persoanele care conduc judetul au salarii mult mai mici. Astfel, presedintele Dragos Benea a adunat in 2008 un venit de 63.372 de lei. Esalonul doi din Prefectura este si el peste conducatorul institutiei. Subprefectul Gheorghe Hura a incasat de la casierie 89.294 de lei.
Sefii judetului, salarii mai mici
Cei care ne conduc judetul – prefect, presedinte de Consiliul Judetean si primarul Bacaului – oamenii cu cea mai mare influenta pe plan local si la nivel central, au salarii mai mici decit subordonatii. Daca Benea este batut de angajati, la fel, in 2008, venitul primarului Romeo Stavarache a ajuns cumulat la 59.923 de lei.
Secretarul municipiului, Ovidiu Popovici, are si el un venit anual de peste un miliard de lei, fiind in fata sefilor din administratie. La fel, in jurul sumei de 60.000 de lei anual se ridica venitul incasat de prefect.
Salarii de mii de euro in sistemul privat
Marile firme din Bacau, care au profit de ordinul milioanelor de euro, isi permit salarii de citeva mii de euro. Astfel, directori de firme au salarii cuprinse intre 2.500 euro si pina in 4.000 de euro. Media la firmele cu profit se situeaza undeva la putin peste 10.000 de lei lunar, adica o suta de milioane de lei vechi – 2.500 euro, fireste, pentru functiile de conducere.
5.000 de lei, salariul in Politie si Magistratura
Salariile sefului Inspectoratului Judetean de Politie, al prim-procurorilor si al presedintilor de instante sar cu citeva sute de euro peste o mie. Astfel, in functie de vechime, fiecare sef ia in mina aproximativ 50 de milioane de lei vechi, plus sau minus citeva sute de mii, in functie de sporurile pe care le ofera fiecare institutie.
Traficul aerian umfla portofelele
Cistigul salarial mediu nominal net a fost, in noiembrie 2008, de 1.361 de lei, în crestere fata de luna precedenta cu 34 de lei (2,6%). Valorile cele mai mari s-au înregistrat în activitatile de transporturi aeriene (3.373 de lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de
îmbracaminte (768 de lei). Functionarii din banci incaseaza, in medie 3.076 de lei lunar, iar plaja salariala se intinde de la un salariu comun ca valoare, de circa 1.500 de lei, pina la peste 10.000 de lei, pentru cei cu functii mari si cu vechime. In Posta si Telecomunicatii, media a ajuns la circa 2.000 de lei, in energetica, gaz si apa, la 2.300 de lei, in industria petroliera, la peste 2.100 de lei.
La polul opus, se cistiga cel mai putin in industria de hoteluri si restaurante (776 de lei), in salubritate (996 de lei), in industria mobilei (865) si prelucrarea lemnului (852 de lei), dar si in agricultura (960 de lei).
Claudiu TANASESCU, Petru DONE
xyz a zis
Membru al comisiilor privind retrocedarile funciare ori imobiliare primeste un spor de 50 la suta adaugat la salariul de baza. Nelegalitatea este ca sporul este incasat cu regularitate integral luna de luna chiar daca acesta trebuie acordat numai in raport cu timpul efectiv lucrat in comisie. Sedintele comisiilor ar trebui sa fie tinute in afara timpului de munca alocat functiei de baza… Curtea de Conturi nu controleaza legaliatea cheltuirii banului pulic?
victor a zis
Este nevoie de o lege a salarizarii bugetarilor. unii au salarii ca vai de ei, iar altii ridica zeci si sute de milioane. In sistemul privat e altceva, dar salariile la stat sunt de tot rasul. Trebuie facut neaparat ceva in acest sens, avem deja doua categorii de bugetari – aia mici, amarati, marea masa si bugetarii de lux care se lafaie cu salarii de sute de milioane. Nu-i corect !
alegator2008 a zis
acestia nu sunt bugetari sunt hoti
fura prin sporuri speciale inventate de ei , pentru ei , banii bugetarilor din fondul de salarii care exista la nivelul fiecarei structuri bugetare si bugetarul de rand nu primeste decat salariul publicat in lege, sporul de vechime si inca vreun spor de ochii lumii, pe cand ei trag bani grei din sporurile care ni s-ar cuveni si noua si-si fixeaxa lor gastiguri de milioane bune pe luna. va mira ca sefii cei mari ai judetului au lefuri mai mici decat subalternii. nu trebuie sa vqwa mire ca ei au indemnizatii fixe nu pot jongla prea mult cu ea, inschimb primesc destule nedeclarate.
in lege se prevede premii de 2-10 la suta pentru functionarii publici, bine pentru cei meritosi, sa zicem intre 100 si 300 ron de om. ei sefii nostri cu lefuri mari , care sunt meritosi, ca de sunt sefi nu functionari de rand, nu dau premii celor multi, ce isi opresc pentru ei acesti bani
asa ca la un salar de 2000-2500 primesc spor vechime 25% deci 500, primesc indemnizatii de conducere 50% deci inca 1000, mai primesc sporuri de stres, radiatii, reprezentare si nu mai stiu eu ce inca vreo 50% deci vreo 1000, cu premiul luat de la vreo 10-20 salariati inca vreo 2000-3000 lei si daca aduni ajungi la 7000-8000 lunar ca in exemplele date de dvs.
iar conform legii un bugetar ia de la 600-2200 ron in functie de grad, nu am luat in calcul debutantii care au sub salariul minim pe economie.
sa traiasca romania lui iliescu si traienica care sub aspect financiar sunt modesti, dar au permis camarilelor sa-si faca salarii europene
MISU a zis
intrebare
Munca:soferului, secretarei, contabilului, inspectorului de personal…. de la regii, agentii si societati cu capital de stat este cu grad mai mare de dificultate decat a celor din unitatile de invatamant, primarii……..
Daca nu subnt diferente mari, de ce salariile sunt de 4-10 ori mai mari?
costel a zis
Sa-mi spuna si mie cineva pentru care merite au acesti indivizi salarii nesimtite.Pentru ce directorul de la RAGCL are acest salariu de nesimtit pe banii publici,cand investitii nu a facut aproape de loc iar apa in Bacau e mizerabila…Sper sa faca Boc dreptate in sistem ca de aia nu sant bani la buget
djdany a zis
iar va luati de ragc si de directorul ei dar voi ce vreti ca el si angajati sa aibe un salar de 1000000 lei vchi veniti voi si munciti pe bani astia va convine?nu prea cred
MISU a zis
Pentru djdany
Ti se pare corect ca acest director si multi altii subalteni sa aiba venit mai mare decat presedintele, ministrii si nu in ultimul rand mai mare decat primarul si viceprimarul municipiului Bacau?.
Unde este echitatea sociala?, ce raspundere asa mare are?.
Referitor la investitii, acestea sunt facute de municipalitate- din banii tuturor- de parca nu ar fi fost suficient ca platind
m cel mai mare tarif din tara si avem apa nepotabila mai e nevoie sa acoperim salarii si premii nesimitor de mari.
urechea si timpanul a zis
Domnule „djdany” nu as fi vrut sa va dau un raspuns direct la ‘persoana’ dumneavoastra pt ca imi dau seama de subtirimea cu care va autodefiniti…, dar inainte de toate v-as pune o intrebare (cel putin retorica) credeti ca pe acest Pamant cel putin 3 elemente ar avea probleme in ceeea ce priveste vanzarea acestora si anume apa, aerul si niscai merinde?! aceasta intrebare vine pe seama „greutatilor” cu care se zbate don’ …. versus tovarasul Craiovan cu vanzarea acestui produuuus. Dupa cum va plangeti de munca cu siguranta nu ati lucrat niciodata in domeniul privat sau in economia reala la fel ca multora celor care,munca si mintea le este straina,va trebuiesc nu lectii ci biblioteci intregi dar asta e alta problema cu care sigur niciodata nu o sa convingeti!!!!!!!! sau poate veti incerca . Pe de alta parte puerilitatea cu care sperati sa va credem ca banii „e putini” ca munca e grea iar jeeeeeeeepuLLLL lu’ tov incape la demisolul casei e de prost gust sau m’neata esti depasit asa ca nu folosi decat frazele pe care le cunosti. Nu e vinovat nimeni in afara de dumneata ca muncesti mult si din greu pe bani putini atat timp cat seful tau se bucura de „domeniu” privat facut pe seama fraieritilor. Ca o () tov. Craiovan iti vine sorocu’ o data si o data sau din nou …. Tovarasului Craiovan i/s spune asa: te imbraci bine, esti destul de elegant in comportament dar tovarase AI STATURA MULT PREA MICA. Pacat ca cei ce ti-au fost profeti nu ti-au spus-o ca nici vulpea nu are asigurata coada. Cel mai greu e sa induri pozitia de vanat atat timp cat ai fost vanator!?
Anonim a zis
,,Eu daca as fi Presedinte, v-as vinde pe toti si nu v-ati prinde,, zice o verseta ,,populara,, de un mare adevar…si cand ii vezi cat de umili sunt toti functionareii astia scapatati, care sterg praful de pe toba pentru sute de milioane…pe de alta parte, nu pot sa nu remarc neprofesionalismul cu care autorul a scris articolul asta, atat de aproximativ si vag in aprecieri, mai ales ca e vorba de niste sume fixe, care ar trebui cunoscute exact ca componenta-cat e salariu si cat reprezinta alte sporuri!