Ordonanța de urgență care prevede că educatorii și învățătorii trebuie să-și termine facultatea în următorii șase ani pentru a-și continua activitatea în funcțiile didactice pe care le ocupă a atras nemulțumirea sindicaliștilor din învățământ. Liderul acestora, Manole Chiriac, reclamă că prevederile ordonanței sunt ilegale și neconstituționale.
Cătălina CHIFU
Liderul Sindicatul Liber din Învățământ, Manole Chiriac, susține că ordonanța care-i obligă pe educatori și învățători să-și termine facultatea, condiție pentru a rămâne pe postul didactic, este ilegală.
„Textul ordonanței prevede că învățătorii și educatorii încadrați în sistemul național de învățământ își continuă activitatea pe posturile și în funcțiile didactice pe care le ocupă cu condiția absolvirii studiilor universitare de licență în cel mult șase ani de la intrarea în vigoare a acesteia. Prevederea este neavenită, deoarece ignoră alin. 3 din art. 248, Legea Educației Naționale nr. 1/2011, situație de neconstituționalitate, și lasă fără obiect Ordinul MECTS din 2011 de aprobare a Metodologiei de recunoaștere și echivalare a competențelor profesionale. Ministrul Învățământului semnează în decembrie 2012 această ordonanță de urgență în condițiile în care nu a respectat prevederile Legii Educației și nu a emis ordinul pentru aprobarea listelor cuprinzând personalul didactic din unitățile de învățământ nominalizat pentru recunoașterea și echivalarea competențelor dobândite formal, nonformal sau informal, în vederea ocupării funcției didactice de profesor pentru învățământul preșcolar sau primar. Emiterea acestui ordin avea ca termen data de 26 octombrie 2012 însă nici până acum nu a fost emis”, reclamă Manole Chiriac.
Acesta susține că apariția ordonanței de urgență, în decembrie, este o aberație care nu are nicio legătură cu salarizarea profesorilor, așa cum a motivat fostul ministru Ecaterina Andronescu. „Nu are niciun sens ordonanța. Dacă se emitea ordinul de recunoaștere și echivalare a competențelor dobândite se rezolva de la sine și problema salarizării. Este o aberație”, spune, revoltat, Manole Chiriac. El combate și a doua declarație a Ecaterinei Andronescu potrivit căreia educatorii și învățătorii nu sunt, de fapt, condiționați de finalizarea cursurilor unei facultăți pentru a-și păstra locurile de muncă de la catedre. „În textul de lege scrie clar că este o obligație finalizarea unei facultăți. Nu e nimic de interpretat”, susține Manole Chiriac. SLI Bacău solicită comisiilor Juridice și de Învățământ din Parlamentul României să constate neconstituționalitatea acestei ordonanțe. „O ordonanță de urgență nu poate ignora prevederile unei legi organice. Parlamentul trebuie să ia măsura corectă și să dispună emiterea acelui ordin de recunoaștere și echivalare a competențelor”, mai spune liderul de sindicat.
Wolf a zis
Bine ca este legal ca sute de invatatori din judetul Bacau, absolventi la Spiru Haret fara frecventa, cu diplome de toata jena, cu acte clar contrafacute, primesc titlul de profesor si ridica lunar 2000-3000 de lei pe patru ore de stat degeaba, dat fiind ca scot pe banda rulanta copii ANALFABETI, care nu stiu sa scrie si sa citeasca. Este chiar atat de greu de verificat dosarele acestora, domnule sindicalist despre care circula ateta zvonuri ca sunteti uns cu toate spagile ? Este chiar atat de dificil sa verificam rezultatele muncii acestor asa-numiti profesori care nenorocesc o gramada de copii nevinovati ? Nu va este putin rusine ? Nu te gandesti, nene Chiriac, ca acesti analfabeti care ajung la coada vacii din cauza unor incompetenti pe care ii sustii matale, ITI VOR PLATI PESTE CATIVA ANI PENSIA ? Ca asa nenorociti cum sunt, poate ca vor sari sa te omoare in centrul Bacaului, ca sa-si cumpere droguri ? Ca tot ceea ce astazi tolerezi si incurajezi se va intoarce impotriva ta ? Ca intr-o buna zi, vei fi batran si bolnav, iar aceste produse ale invatatorilor lenesi si incompetenti vor atarna prea greu in bugetul tarii, ca sa mai fie lovele si pentru tine, si pentru spitalul de care o sa ai nevoie, si pentru politistul care sa te apere samd ?