– mii de firme au fost verificate, anul trecut de inspectorii de muncă – sute dintre patroni nu le plăteau angajaților munca suplimentară prestată sau serviciul efectuat pe timp de noapte – doi dintre angajatori au ajuns să dea socoteală justiției
Florentin RADU
Aproape 5.500 de firme din județ au fost verificate de inspectorii corpului de control de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău în anul 2012. Au fost verificate, prin sondaj, actele necesare la angajare din dosarele de personal. Totodată, s-a avut în vedere și modul de executare a contractelor individuale de muncă prin verificarea foilor colective de prezență și a statelor de plată. Verificările s-au finalizat cu peste 450 de amenzi, în valoare totală de 3.731.600 lei (peste 37 de miliarde de lei vechi).
Sute de băcăuani, plătiți la negru de angajatori
Numai pe linie de relații de muncă, inspectorii din cadrul corpului de control au verificat 2.918 angajatori. În aceste cazuri, au fost aplicate 338 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.885.100 lei (peste 28 de miliarde de lei vechi). „Astfel, au fost depistați 184 angajatori care practicau munca fără forme legale (în cazul a 257 persoane), fiind aplicate tot atâtea sancțiuni pentru munca la negru, în valoare de 2.450.000 lei. Totodată, s-au făcut și două propuneri de cercetare penală pentru angajatorii la care au fost depistați peste cinci salariați lucrând fără forme legale”, au arătat reprezentanții ITM Bacău. Restul angajatorilor verificați au fost sancționați pentru că nu își plăteau salariații pentru munca suplimentară efectuată sau pentru serviciul prestat pe timp de noapte, le remunerau munca cu lefuri sub valoarea minimă legală garantată ori nu le acordau repausul legal săptămânal.
Patronii din construcții, în fruntea listei
Construcțiile este domeniul în care s-a înregistrat anul trecut cea mai mare pondere a economiei gri. La 1 ianuarie 2013, conform programului REVISAL, în județul Bacău erau înregistrați 9.843 angajatori activi (societăți comerciale care au angajați). La aceste firme activau în total 105.200 angajați pentru care erau încheiate 113.070 contracte de muncă (unii la mai multe firme). Din totalul contractelor, 7.502 erau încheiate pe o perioadă determinată, iar diferența de 105.568 pe o perioadă nelimitată. Din totalul contractelor de muncă, 5.124 sunt suspendate.
Lica fara frica a zis
recomand celor dela ITM ,Inspectia muncii sa faca controale drastice la firmele de paza !! Vor gasi foarte multe nereguli !! Angajatii sunt platiti in mana , una scrie pe statul de plata alta este suma primita ! Dubla contabilitate ,evaziune fiscala , fluturasii cu salariul realizat care nu se dau cu anii fara deduceri ,cu toate ca ai 1-2 copii si sotia fara loc de munca !! iei in mana 1000 lei dar la casa de pensii esti trecut ca ai realizat 600 lei pe luna !!