– acuzat de fapte pe care nu le-a comis, băcăuanul a pierdut în instanță din cauza unor martori mincinoși – după zeci de ani de judecată, inculpatul a fost achitat pentru o parte din acuzații, însă vrea să dea statul în judecată pentru daune morale
Ramona IONESCU
Gheorghe Holban, 62 de ani, din Bacău se luptă pentru dreptate de 22 de ani. Din luna iunie 1991 și până în prezent, omul și-a petrecut cea mai mare parte din viață pe băncile instanțelor de judecată cu dorința de a-și reabilita numele pătat în urma unei nefericite legături amoroase cu o femeie.
Gheorghe Holban avusese un conflict stradal cu aceasta, iar scandalul a ajuns să fie tranșat în instanță pentru că fosta iubită l-a acuzat de furt, lovire și tâlhărie. La acea dată, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău s-a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Holban pentru comiterea infracțiunilor de tâlhărie și instigare la mărturie mincinoasă. Instanța a consemnat că „în timp ce se afla în Piața Centrală din municipiul Bacău, bărbatul a furat de la gâtul Gabrielei A. un lănțișor de aur, iar ulterior, în timp ce era cercetat penal pentru această faptă, a încercat să-l determine pe martorul Gheorghe B. să dea declarații în care să nu spună adevărul și l-a determinat pe martorul Florea M. să depună mărturie mincinoasă, în sensul că a văzut conflictul dintre el și reclamantă, deși nu a fost de față, mărturie care ulterior a fost retractată”.
Gabriela A. și Gheorghe Holban fuseseră concubini, iar la data presupusei fapte cei doi se aflau în relații de dușmănie. În baza declarațiilor strânse la dosar, Holban a fost condamnat la închisoare în luna ianuarie 1992, având de executat trei ani și patru luni de închisoare. Tot atunci, instanța l-a obligat la plata sumei de 4.700 lei daune materiale către partea civilă Gabriela A. și 2.000 lei cheltuieli de judecată. Împotriva sentinței penale, inculpatul a formulat recurs, acesta fiind respins ca nefondat prin decizia penală nr. 136/27.02.1992, pronunțată de Tribunalul Bacău.
Martorii mincinoși au primit NUP
În dosarul nr. 4005/P/1991, pe 13 februarie 1992 a fost adoptată soluția de neîncepere a urmăririi penale față de Daniel I. În dosarul nr. 3079/P/1992, pe 18 martie 1993 s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a Angelei S. pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă.
Împotriva acestei soluții, Gheorghe Holban a formulat plângere la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Acesta a admis în parte plângerea și a infirmat parțial soluția contestată, în sensul că a dispus scoaterea de sub urmărire penală a învinuiților Gabriela A., Petru A., Angela S. și Daniel I. întrucât faptele nu există. Holban a formulat ulterior cerere de strămutare iar Curtea Supremă de Justiție – Secția penală a admis cererea și a dispus strămutarea cauzei ce forma obiectul dosarului 3798/2003 al Judecătoriei Bacău la Judecătoria Pogoanele județul Buzău.
Tâlhărie schimbată în lovire
Sentința penală nr. 2124 arată că s-a dispus schimbarea de încadrare juridică a faptelor din infracțiunea de tâlhărie în infracțiunea de lovire sau alte violențe și furt calificat. Gheorghe Holban susține în continuare faptul că aceste infracțiuni nu există și nu au putut fi dovedite. Același document arată că inculpatul Gheorghe Holban a fost achitat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat întrucât fapta nu a fost comisă de el.
De asemenea, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Holban pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale. Bărbatul a fost achitat și pentru comiterea infracțiunii de instigare la mărturie mincinoasă pentru că fapta nu există. În temeiul art. 406 al. 3 Cod de procedură penală dispune restituirea către inculpat a sumei de 1.050 lei reprezentând cheltuielile judiciare achitate către stat. Sentința a fost pronunțată pe 10 decembrie 2012, însă Holban a făcut recurs, susținând că întregul proces a fost „o făcătură”, iar el nu se face vinovat cu nimic.
Inculpatul cere despăgubiri
Gheorghe Holban intenționează să dea statul român în judecată pentru daune morale. Bărbatul spune că va recurge la acest gest pentru că a suferit pe nedrept. Din cauza condamnării sale nu a putut niciodată să-și găsească un loc de muncă pentru că avea cazier judiciar.
„Sunt în prag de pensie și nu am niciun venit. De ce a trebuit să sufăr atâția ani pentru o faptă pe care nu am comis-o? Coșmarul ăsta m-a urmărit toată viața. Nu am bani de-o pâine, nu pot să-mi cumpăr medicamente și nu pot duce o viață normală, pentru că cineva a tratat cazul meu cu superficialitate.
Vreau și caut dreptatea, iar pentru asta sunt dispus să merg până la cele mai înalte foruri”, a spus Gheorghe Holban.
Lasă un răspuns