Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a transferat, ieri, 44,75 de milioane de euro catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), pentru plati catre cei care au aplicat proiecte la Masura 211 „Sprijin pentru zona montana defavorizata” din Programul National pentru Dezvoltare Rurala. Promisiunea de a se incepe platile a fost anuntata cu o zi inainte de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (PNDR).
„Asteptam acesti bani – ne-a declarat directorul sucursalei Bacau a APIA, Ioan Melinte -, pentru ca si in judetul Bacau avem astfel de zone considerate ca defavorizate din punct de vedere economic, situate in stinga Siretului si in zona de munte. Platile vor incepe imediat ce vom avea banii si toata documentatia in baza carora sa le facem”. Prin aceasta masura se asigura sursele necesare efectuarii platilor reprezentind „Plati compensatorii acordate fermierilor din zonele cu handicap natural din zonele montane” (Masura 211 din PNDR), în suma de 149.664.074,41 de lei, echivalentul a 44.754.664,76 de euro in toata tara. Astfel, în zilele urmatoare, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va începe virarea unui sprijin de 50 de euro pe hectar catre un numar de 227.785 de beneficiari, pentru o suprafata de 1,3 milioane de hectare. „Platile – ne-a declarat dierectorul oficiului Bacau al APDRP, Constantin Becheanu – se fac in urma verificarii cererilor depuse de solicitanti, la care am propcedat cu specialistii nostri, operatiune efectuata si de specialistii APIA”.
Conditiile naturale fac diferenta
Masura 211 este un instrument prin care se sprijina financiar utilizarea terenurilor agricole situate în zone unde productia agricola este mai redusa cantitativ sau calitativ din cauza unor conditii naturale induse de clima si panta. Sprijinul financiar acordat fermelor din zona montana defavorizata compenseaza diferentele de venituri si costuri fata de conditiile naturale prezente în alte zone, care nu sint defavorizate. Zona montana defavorizata are productia agricola afectata de conditiile climatice si de relief din cauza caracteristicilor de altitudine si de panta si est constituita din suma suprafetelor unitatilor administrativ-teritoriale (UAT). Este vorba de unitatile administrativ-teritoriale situate la altitudini medii mai mari sau egale cu 600 m, limitele acestora fiind acelea ale blocurilor fizice (identificate în Sistemul Integrat de Administrare si Control) care apartin de aceste UAT, si de unitatile situate la altitudini medii, între 400 – 600 m, si care au o panta medie egala sau mai mare de 15%, limitele acestora fiind acelea ale blocurilor fizice (identificate în Sistemul Integrat de Administrare si Control) care apartin de aceste UAT.
Lasă un răspuns