Escrocii contactau rudele unor persoane și sub pretextul că acestea au fost implicate în accidente rutiere, le cereau bani pentru a-și plăti victimele ca să tacă. Doi dintre escroci se aflau într-o închisoare din țară, însă, aveau persoane de legătură în libertate u banii erau trimiși prin virament.
Ramona IONESCU
Polițiștii au reținut 20 de persoane suspectate că au înșelat prin telefon mai mulți băcăuani, sumele variind între 2.000 și 5.000 de euro. Polițiștii de investigații criminale din municipiul Moinești, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești și ofițeri ai Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI) au făcut cercetări în baza numeroaselor reclamații și au pornit pe urmele escrocilor. Păgubiții au fost contactați telefonic de persoane care s-au dat drept membri ai familiei sau apropiați ai acestora și afirmau că respectivii au fost implicați în accidente rutiere și au nevoie bani pentru a rezolva problemele.
Polițiștii au mers pe fir în fiecare caz parte, iar în momentul în care au putut proba faptele în baza reclamațiilor băcăuanilor, au bătut la poarta escrocilor, cu mandatele în mână. „Au fost identificate 20 de persoane, suspectate de comiterea infracțiunii de înșelăciune. Pentru probarea activității infracționale, polițiștii au efectuat percheziții într-un penitenciar din țară, în care se aflau în detenție două dintre persoanele suspectate de comiterea acestor infracţiuni. Au fost identificate și ridicate în vederea cercetărilor opt telefoane mobile și cartele reîncărcabile deținute fără drept”, a declarat inspectorul Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. Polițiștii au extins cercetările și au făcut verificări și la locuințele suspecților. Acasă la unul dintre deținuți, polițiștii au identificat și ridicat sume de bani și aparatură electronică în valoare totală de aproximativ 20.000 de lei, bunuri care provin cel mai probabil din infracțiuni.
Bani trimiși prin virament bancar
Escrocii au fost atât de convingători încât au determinat câteva persoane să facă viramente bancare în contul pe care l-au primit de la solicitanți. Tentativele de înșelăciune au fost nenumărate, însă multe nu au avut finalizare pentru că majoritatea celor sunați au verificat informațiile legate de cei apropiați. În momentul în care și-au dat seama că sunt victimele unor escroci au sunat la poliție. „Soacra mea a fost sunată de un individ care i-a spus că băiatul ei a avut un accident de mașină și a rănit o persoană. Dacă vroia să scape fără plângere penală, ar fi trebuit să pună într-un cont 1.000 de euro. După încheierea convorbirii, femeia m-a sunat pe mine să mă întrebe ce s-a întâmplat cu soțul meu, că a avut accident și că a lovit pe cineva. Am liniștit-o și i-am explicat că fiul ei este sănătos, că nu s-a întâmplat nimic și că a fost victima unui escroc. Apoi am sunat la poliție”, spune Marcela Mărunțelu.
ELLY a zis
🙂