Numarul companiilor care au intrat in insolventa sau incapacitate de plata a crescut, anul trecut, cu aproape30 %, in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2007. Mai exact, potrivit Oficiului Registrului Comertului (ORC) Bacau, in 2008, au fost inregistrate 226 de firme din tot judetul care au avut probleme de acest gen, fata de „doar” 176, in 2007. Cele mai multe falimente s-au inregistrat in rindul firmelor care aveau ca pricipal obiect de activitate productia industriala, respectiv 57 de societati. In tristul clasament al falimentelor, pe locul secund, ca numar de falimente, s-au plasat societatile care activau in domeniul comertului cu amanuntul (49 de societati), urmat de cel din servicii (45 de societati) si de cel din comertul cu ridicata, asa-zisele mici centre comerciale (41 de firme). Problemele nu le-au ocolit, anul trecut, nici pe firmele din constructii, 24 dintre acestea dind faliment (de patru ori mai multe ca in 2007) si nici cele din agricultura, 24 incetindu-si activitatea.
Hypermarketurile i-au falimentat pe comerciantii de cartier
Falimentul firmelor din comert ar putea fi lesne explicat de aparitia, in ultimii ani, a numeroase hypermerketuri si supermerketuri, comerciantii de cartier fiind nevoiti, din lipsa de clienti, sa se retraga, unul cite unul. La fel s-a intimplat si cu micile angrouri, multe dintre acestea fiind obligate sa renunte la aceasta activitate. Unii patroni, care au mai avut strinse ceva resurse financiare sau care au avut curajul sa se imprumte la banci, au incercat si, in buna masura, au reusit sa isi continue activitatea economica, dar in cu totul alt domeniu decit cel de pina atunci. „Am avut, la inceputul anilor ’90, un spatiu comercial in care valorificam cam tot ce aparuse pe piata la vreme aceea. Ulterior, am fost nevoit sa impart in mai multe spatii locatia pe care o detineam. O parte din spatii le-am vindut, altele le-a inchiriat, iar la cel in care imi desfasor acum activitatea prestez cu totul altceva decit alimentatie publica. Am facut un magazin de mobila si, deocamdata, merge chiar foarte bine”, a explicat un administrator al unei afaceri de cartier din Bacau. Altii nu avut acelasi noroc. Intr-un alt spatiu in care, cindva, era un bar, a aparut o agentie loto al unui mandatar, in altul a fost, pe rind, un butique, o firma de termopane, apoi ao alta de piese auto, pentru ca, in prezent, un alt comerciant sa-si incerce norocul in alimentatia publica. Specialistii considera ca, de fapt, cresetrea numarului de falimente este inca o dovada a crizei in care a intrat si România, anticipind chiar ca lucrurile se vor agrava in 2009 si chiar se va pastra doi ani la rind.
Firmele fuzioneaza pentru a scapa de faliment
Cele mai vulnerabile domenii vor fi constructiile, imobiliare, furnizorii auto, textile. Cu alte cuvinte, vor fi afectate cu precadere firmele care au de-a face cu creditarea bancara. Lista domeniilor afectate ar putea fi completata de sectorul IT si cel de publicitate. Interesant este ca, pentru a rezista pe piata, firmele incearca sa fuzioneze, prin cumpararea unor elemente de activ sau prin achizitionarea unor actiuni, evident, cu respectarea legislatiei in vigoare, altfel fiind nevoit sa intervina Consiliul Concurentei, institutia care se ocupa cu concentrarile economice. Or, aceste concentrari economice trebuie notificate si supuse analizei Consiliului Concurentei, pentru autorizare. „Anul acesta nu am avut nicio notificare depusa de vreun agent economic, insa, in 2008, au fost doua cazuri de concetrare economica: Agricola International care a dobindit controlul la Avicola Lumina din Constanta, precum si Rombet Bacau, care impreuna cu Holcim România si GENCO SRL Bacau care au dobindit controlul comun asupra Romest Betoane si Agregate”, a declarat Gheorghe Pascanu, seful Oficiului pentru Concurenta Bacau.
Lasă un răspuns