Pentru că nu există specialiști în calculatoare și Internet, instituția caută ajutor la primăriile de comune.
Ștefan POPA
Viorica Drăgănuță, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bacău, a prezentat în ședința de Colegiu Prefectural de miercuri situația actuală a sistemului de date și avantajele sale. Cele mai multe probleme sunt la sate, unde nu există specialiști care să umble pe calculator și nici internet. „În acest sistem sunt incluse deopotrivă spitalele, farmaciile, unitățile de ambulanță, cabinetele medicilor de familie, de stomatologie, fizioterapie și îngrijire la domiciliu. Platforma informatică propusă pentru gestionarea tuturor datelor într-un sistem informatic unitar la nivel național a început din 1 ianuarie.
Sistemul informatic oferă avantaje, cum ar fi scurtarea timpului în care datele sunt transferate de la o unitate la alta, se elimină eventualele erori sau fraude ce pot apărea, pacienții pot fi monitorizați în timp real, iar asistența medicală beneficiază de un motor de reguli la introducerea rețetelor medicale eliberate. De asememea, rețetele vor avea un cod de bare care va fi scanat în farmacii, pentru ca farmacistul să știe exact ce rețetă trebuie să elibereze”, a declarat Viorica Drăgănuță. Pacienții vor putea obține medicamentele de pe rețete din mai multe farmacii, dar trebuie să fie atenți să nu afecteze codurile de bare de pe rețetă pentru ca acesta să poată fi scanat. Probleme legate de acest sistem apar în unele sate mai izolate, care nu au la dispoziție un operator de internet și sunt necesare discuții cu primăriile acelor sate pentru identificarea unor eventuale soluții.
Un alt aspect legat de acest sistem este Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate, care a fost eliberat într-un exemplar de probă în Arad. Cardul va putea fi utilizat doar în țară, iar când va începe producția vor fi eliberate aproximativ un milion de carduri pe lună, care vor merge către cetățeni.
Lasă un răspuns