Lipsurile și îmbogățirea rapidă îi imping pe băcăuani la comiterea de infracțiuni. O femeie a murit anul trecut după ce i-a stat inima în timpul unei tâlhării. Majoritatea autorilor au fost prinși.
Ramona IONESCU
Criza economică, nevoia acută de bani și de cele mai multe ori, disperarea, i-au împins pe unii băcăuani la furturi și tâlhării. Într-un an de zile, hoții au spart 132 de case și 122 de magazine. În ceea ce privește furturile din autoturisme, în anul 2012 au fost înregistrate 67 de fapte. Furturile de mașini au fost opt la număr, situație care poziționează județul Bacău pe locul opt în țară, sub media națională.
Tâlhărie urmată de moartea victimei
Cele mai multe fapte sunt comise ziua în amiaza mare, iar de cele mai multe ori victimele sunt alese din rândul femeilor în vârstă, fără apărare. Pe stradă, femeile sunt îmbrâncite în prima fază pentru a fi dezechilibrate, iar în clipa următoare agresorii le smulg gențile în speranța că vor pune mâna pe banii bătrânelor. Mai grav este faptul că multe cazuri de tâlhării au fost comise în mediul rural, unde diverși indivizi au intrat în case peste femei și, sub amenințarea cuțitului, le-au furat banii sau bijuteriile. Autorii au fost prinși la timp datorită sesizărilor făcute imediat după comiterea faptelor. Semnalmentele oferite de victime i-au ajutat în mare măsură pe anchetatori la descoperirea tâlharilor. „În privința infracțiunilor de tâlhărie, în anul 2012, în județul Bacău au fost sesizate cu 48 mai multe astfel de fapte față de anul 2011. O singură faptă s-a finalizat cu decesul victimei”, a declarat comisarul șef Vasile Oprișan, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bacău. În momentul atacului, femeia respectivă a intrat în stare de șoc și i-a cedat inima. Autorul a fost identificat și acum își ispășește pedeapsa.
Atacuri la pont
Divulgarea datelor de natură personală, discuțiile purtate în prezența unor persoane necunoscute și mai ales declararea veniturilor în diferite cercuri fac victime preferate din persoanele care locuiesc singure. Neasigurarea bunurilor, lipsa unor măsuri minime de prevenție, nesupravegherea locuințelor, tendința oamenilor de a se lăuda cu bunurile și valorile pe care le dețin, purtarea la vedere a bijuteriilor, banilor sau a telefoanelor mobile, sunt doar câteva din cauzele care pot conduce la atacuri din partea tâlharilor.
Lasă un răspuns