La Mărgineni a avut loc evaluarea parțială a proeictului „Comunități rurale în siguranță”, prin care s-au montat camere video pentru supravegherea zonelor cu risc in trafic. Concluzia a fost că aceste camere ușurează munca polițiștilor și de aceea se va încererca extinderea programului. Proiectul este realizat în parteneriat cu „Zona Metropolitană ” Bacău.
Ștefan POPA
La sediul primăriei Mărgineni a avut loc ședința de evaluare parțială a activităților din cadrul proiectului „Comunități rurale în siguranță”. Inițiat de Inspectoratul Județean de Poliție Bacău prin Poliția Municipiului Bacău și Secția 1 Poliție Rurală Bacău, proiectul se desfășoară începând cu luna august 2012 în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană” Bacău și cu susținerea Instituției Prefectului, Consiliului Județean Bacău, a consiliilor locale și a secțiilor locale de poliție. Scopul proiectului este combaterea infracționalității în cele opt comune arondate Secției 1 a Poliției Rurale Bacău (Hemeiuș, Săucești, Letea Veche, Nicolae Bălcescu, Sărata, Luizi Călugăra, Măgura, Mărgineni) care cunosc o ascensiune economică permanentă specifică localităților aflate în zonele metropolitane, astfel regăsindu-se în aceste zone un număr însemnat de obiective economice, cartiere rezidențiale, locații ce prezintă interes pentru infractorii locali, cei din municipiul Bacău și cei aflați în tranzit.
Întrucât cei mai mulți dintre aceștia se deplasează cu autovehicule, combaterea infracționalității a fost gândită în cadrul acestui proiect prin montarea de camere de luat vederi în zone de risc pentru crearea unei baze de analiză a evenimentelor, stocarea probatoriului judiciar în eventualitatea comiterii unor infracțiuni, supravegherea suspecților cunoscuți cu preocupări infracționale și contravenționale, descurajarea unor persoane predispuse să încalce legea. O primă evaluare a activităților desfășurate în cadrul proiectului a evidențiat faptul că infracțiunile comise în localitățile în care s-au montat camere de luat vederi (Hemeiuș, Nicolae Bălcescu și Mărgineni) au fost soluționate cu identificarea autorilor în cel mult două zile, în timp ce infracțiunile comise în localități în care nu sunt montate camere de luat vederi care să supravegheze traficul rutier, autorii sunt identificați mai greu, operațiunile putând dura chiar mai mult de o săptămână.
„Această operativitate facilitată de imaginile stocate prin camerele de luat vederi descurajează fenomenul infracțional. Ideal este ca, în viitorul apropiat, să putem avea și noi structura statelor dezvoltate, în care, pe măsura înființării și extinderii zonelor metropolitane, s-a înființat și poliția metropolitană”, a declarat comisarului șef Adrian Tuluc, șeful Secției 1 de Poliție Rurală. Primarul comunei Mărgineni, Marcelin Șolot, a subliniat necesitatea dezvoltării acestui proiect chiar și în comunele unde a fost deja implementat și a atras atenția asupra faptului că e nevoie de fonduri care ar putea fi atrase din Uniunea Europeană dacă acest obiectiv, al siguranței cetățenilor, ar deveni prioritar pentru a putea fi obiectul unei axe prioritare de intervenție care să permită organizațiilor precum Asociația „Zona Metropolitană” să acceseze fondurile europene în acest sens, cofinanțarea fiind asigurată din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale beneficiare.
O propunere în acest sens a fost chiar pentru Asociația Primarilor din România să inițieze o astfel de analiză forurilor decizionale europene. Subprefectul Dorian Pocovnicu a declarat că este mai mult decât necesară extinderea unui astfel de proiect creat pentru cetățeni. Dat fiind faptul că la această întâlnire a fost prezent și deputatul Lucian Șova, subprefectul a solicitat inițierea în Parlamentul României a unei proceduri pentru un astfel de proiect extins la întreaga țară.
Lasă un răspuns