• locatarii Asociației 42 A din zona Republicii au solicitat CET-ului să sisteze furnizarea apei și să reducă programul la căldură • în caz contrar, oamenii spun că nu vor putea plăti niciodată facturile • CET le-a propus asociațiilor program de furnizare a apei calde de 12 ore, însă condiția este ca toate asociațiile de la un punct termic să se pună de acord asupra programului
Disperarea locuitorilor care nu au cu ce achita facturile imense la întrețienre este atît de mare încît oamenii au ajuns să-și dorească să înghețe de frig în propriile case. Temperaturile exterioare extrem de scăzute și pierderile din rețele, coroborate, în unele cazuri, cu sistemul de calcul a consumului individual, reprezintă motivele care au făcut ca întreținerea să explodeze în ultima lună a anului, stîrnind groaza băcăuanilor rămași fideli sistemului centralizat de încălzire. Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă reacția locatarilor din cadrul Asociației de Proprietari 42 A, din zona Republicii, cartier cunoscut drept unul dintre cele mai sărace din întreg municipiul Bacău. După ce s-au afișat listele cu prețul fiecărei utilități în parte, oamenii au luat cu asalt asociația de locatari la care sînt arondați, pentru a-i cere administratorului să intervină la furnizori. „O bună parte dintre locatarii din asociație sînt șomeri, alții sînt pensionari, iar cei care lucrează nu cîștigă foarte mult. De aceea, oamenii au venit la Asociație pentru a solicita reducerea programului de furnizare a apei calde și a căldurii. Unii au spus chiar că preferă să înghețe de frig în case sau să se încălzească de la aragaz decît să plătească 3 – 4 milioane de lei la întreținere”, ne-a declarat Silvia Gașpar, administratorul Asociației de Proprietari 42 A. În luna decembrie, un metru pătrat la încălzire a costat 45.000 de lei, un metru cub de apă caldă a ajuns la 53.000 de lei, iar pentru proprietarii care plătesc apa caldă menajeră în sistem paușal costul a ajuns la 183.000 de lei de persoană. Numai pentru luna decembrie, o familie care deține un apartament de 60 de metru pătrați și numără trei persoane a avut de achitat circa 3,3 milioane de lei, sumă la care se adaugă și celelalte utilități.
La începutul acestei săptămîni, o delegație formată din administratorul asociației și cîțiva locatari s-au deplasat la sediul CET SA Bacău, furnizorul de utilități pentru această asociație, pentru a cere diminuarea programului de livrare a utilităților termice. „Le-am spus celor de la CET că nici dacă iarna s-ar termina acum oamenii nu vor avea cu ce să plătească întreținerea. De aceea preferăm reducerea programului de furnizare a căldurii, iar apa caldă poate fi sistată definitiv pînă la ieșirea din iarnă”, a mai spus administratorul Gașpar. Dovada că oamenii nu au de unde achita facturile la întreținere o reprezintă datoria cu care Asociația 42 A se înregistrează la CET: 445 de milioane de lei. Alte aproximativ 20 de asociații din municipiul Bacău au solicitat diminuarea programului de apă caldă menajeră, motivul invocat fiind același: imposibilitatea de a achita facturile. Directorul CET, Vasile Drăgușanu, ne-a declarat că în cazul căldurii nu poate fi luată în calcul nici o reducere a programului de funizare, întrucît acest lucru nu este posibil. „Cît privește varianta de a reduce programul de funizare a apei calde, noi le-am trimis asociațiilor note prin care le-am propus diminuarea programului de la 18 ore pe zi la 12 ore. Altă variantă este de a furniza apă caldă numai opt ore pe zi, însă nu mai puțin. Pentru acest lucru este obligatoriu ca toate asociațiile racordate la un punct termic să se pună de acord asupra aceluiași program”, a mai spus directorul Drăgușanu. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns