Potrivit legislației în domeniu, persoanele care sunt încadrate în grad de invaliditate I de către Comisia de Expertiză Medicală a Casei de Pensii au dreptul, pe lângă pensie, și la o indemnizație de însoțitor. În acest caz, nu este nevoie să fie precizată o persoană anume care să fie însoțitor. Însă, dacă aceste persoane au și un certificat de persoană cu handicap gradul I cu drept de însoțitor, atunci trebuie să își exprime opțiunea referitoare la instituția care să îi plătească această indemnizație. „Menționăm că, la depunerea dosarului de pensionare de invaliditate, titularul declară pe propria răspundere dacă primește sau nu indemnizație pentru persoană cu handicap.
De asemenea, instituția noastră, în colaborare cu DGASPC – Comisia pentru persoane cu dizabilități, verifică periodic situațiile pensionarilor de invaliditate gradul I, în vederea identificării persoanelor care au primit de două ori această indemnizație”, au precizat reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP) Bacău. Potrivit evidențelor CJP Bacău, în tot județul sunt în plată 743 pensionari de invaliditate de gradul I. „În cursul anului 2012, s-au înregistrat trei cazuri de persoane care au primit în același timp indemnizația de însoțitor atât de la instituția noastră, cât și de la Primărie”, a subliniat Daniela Adjudeanu, purtătorul de cuvânt al CJP Bacău. Totodată, în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se prevede că pot cumula pensia cu venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie copiii, pensionari de urmaș, prevăzuți la art. 84 lit. a și b.
În plus, soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș, poate cumula pensia cu veniturile din activități profesionale pentru care asigurarea este obligatorie. Condiția este ca aceste venituri să nu depășească 35 la sută din câștigul salarial mediu brut. „Anul trecut, instituția noastră a identificat două cazuri de incompatibilitate de acest fel. Precizăm că, la depunerea dosarului de pensionare, titularul declară pe propria răspundere dacă este sau nu asigurat, având obligația ca în termen de 15 zile de la modificarea unor aspecte din cuprinsul declarației să anunțe Casa de Pensii”, a completat Daniela Adjudeanu. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns