Unii șoferi încearcă să păcălească firmele de asigurare, cerând să l-i se repare mașina pe polița RCA a unui prieten. Ei riscă să ajungă pe mâna poliției. În plus, costul următoarei polițe ar putea crește cu până la 200 la sută. Firmele de asigurări strâmbă din nas și la daunele auto reale.
Nu de puține ori, unii băcăuani au încercat să-și repare și alte avarii ale mașinilor care nu aveau nicio legatură cu accidentul pe care îl reclamau. În limbajul asiguratorilor, această faptă este asimilată tentativei de fraudă. Au existat chiar și cazuri când mașinile erau aduse din afara țării cu diverse avarii pe care posesorii încercau să le repare în România, pe polița RCA a unui prieten sau a unei cunoștințe.
Dosare penale și polițe mai scumpe
Reprezentanții firmelor de asigurare susțin că tentative de fraudare mai sunt, însă numărul lor este în scădere, mai ales după ce firmele de asigurare au devenit mult mai bănuitoare și nu mai acceptă ușor nici măcar daunele reale. Potrivit unor statistici, cam patru din zece evenimente rutiere se finalizează cu dosare penale de fraudă, șoferii, inițial, victime ajungând să fie cercetați penal pe motiv că au încercat să-i păcălească pe asiguratori. „Sunt și cazuri din acestea, dar tot mai puține, în ultima vreme. Pentru că și șoferii și-au dat seama că dacă nu sunt corecți, li se malusează polița. Adică, la următoarea poliță, va crește costul unei astfel de asigurări. În funcție de mărimea daunei și a frecvenței, un RCA poate ajunge să coste și cu și 200 la sută mai mult, indiferent la ce societate de asigurări vrea să-și facă asigurarea”, a explicat Ghiorghe Cârlan, director de sucursală la o firmă de asigurare. .
Toți, în aceeași oală
Cei care pretind despăgubiri în baza asigurărilor, pentru accidente fictive, fie ajung să fie cercetați penal, fie la achiziționarea următoarei polițe RCA vor avea mai mult de plătit. „În primul rând, posesorul unei polițe folosită în mod fraudulos pentru despăgubirea fictivă a altei mașini va pierde bonusul, care poate fi considerabil, de 30-40 la sută. La taximetriști, de exemplu, majoritatea societăților de asigurare vând polițele la prețuri foarte mari”, explică asigurătorii. Mulți șoferi și-au retras reclamațiile de daune, de teama de a se pricopsi cu un dosar penal sau de a l-i se scumpi polițele. Mai, din toată povestea asta, au de suferit și ceilalți șoferi asigurați de răspunderea auto civilă. În multe dintre cazuri, firmele de asigurare nu vor să-i despăgubească nici pe cei cu adevărat păgubiți într-un accident rutier. De altfel, și statistica indică faptul că numărul șoferrilor nemulțumiți de modul în care au fost despăgubiți în baza poliței RCA a crescut cu aproape 40 la sută, în timp ce fraudele la asigurările auto au depășit, anul trecut, 200 de milioane de euro.
Lasă un răspuns