• după un an de zile în care au stat pe tușă în concurența cu laboratoarele private, spitalele pot din nou să efectueze analize medicale pentru pacienții din ambulatoriu • ca să cîștige bătălia cu sectorul privat, directorii de spitale din județ au investit fonduri în aparatură modernă de laborator
De anul acesta, băcăuanii care primesc de la medicii de familie sau de la specialiștii din policlinică recomandarea de a-și face analizele medicale vor lua din nou drumul, ca și pînă acum un an în urmă, spre laboratorul Spitalului Județean. Analizele efectuate aici vor fi tot gratuite, atunci cînd sînt prescrise de un medic și vor fi suportate din fondul asigurărilor de sănătate. Posibilitatea ca un asigurat care nu are nevoie de spitalizare să-și poată efectua totuși analizele la laboratoarele spitalelor este prevăzută în contractul cadru pe 2003 și este practic o revenire la actele normative valabile pînă în 2001. Anul trecut, pacienții care se tratau în policlinică sau la medicul de familie și care aveau nevoie de analize medicale erau obligați să ia calea laboratoarelor private, singurele unități de profil abilitate, în 2002, să efectueze investigațiile pacienților neinternați. Potrivit contractului cadru valabil anul trecut, Casa Asigurărilor de Sănătate nu a mai avut voie să semneze contracte cu laboratoarele de analize ale policlinicilor care funcționau în același sediu cu spitalele. Contractul cadru din acest an, care stabilește condițiile în care se finanțează și funcționează sistemul sanitar în fiecare an, aduce din nou pe tapet noțiunea de analize efectuate de spitale și pentru bolnavii care se tratează acasă. „Spre deosebire de prevederile vechi care limitau încheierea contractelor de finanțare numai cu laboratoarele private, anul acesta laboratoarele spitalelor pot fi finanțate de la asigurări și pentru pacienții din ambulatoriu. Pacienții vor putea să-și facă gratuit analizele la spitale după ce noi vom semna contractele de finanțare cu aceste unități medicale, adică din luna februarie”, a declarat Dan Stoica, director de contractări la Casa Asigurărilor de Sănătate.
Directorilor de spitale nu le-a fost deloc simplu să atragă asigurații să vină în aceste unități pentru analize medicale. Ca să poată trece cu bine evaluarea de calitate pe care specialiștii CAS o fac în fiecare an în laboratoarele de analize private și de stat, șefii spitalelor din județ au investit fonduri în dotarea cu aparate moderne, care să le permită nu doar investigații de precizie, ci și o gamă mai largă a acestora. „La evaluarea pe care am făcut-o anul acesta, toate laboratoarele spitalelor din județ au dovedit că în anul în care li s-a interzis să mai ofere servicii pacienților din ambulatoriu s-au preocupat de dotare și modernizare. Spitalul Județean este cel mai bun exemplu. În anul 2002 a obținut la evaluare 83 de puncte, iar acum a atins punctajul de 103, în condițiile în care maximul posibil este de 113 puncte. Și Spitalul din Moinești s-a preocupat de dotarea cu aparatură și aproape că și-a dublat acum punctajul obținut anul trecut. Faptul că în 2002 am făcut publice punctajele acestor laboratoare în comparație cu cele private i-a mobilizat, iar cei care au de cîștigat sînt bolnavii”, a continuat Stoica. Pînă cînd laboratoarele spitalelor își vor deschide ușile și pentru bolnavii care se tratează acasă, băcăuanii care trebuie să-și facă analizele trebuie să meargă tot la privați. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns