Paul COJOCARU
Broker de asigurare
www.conectasigexpert.ro
“Cum îţi aşterni aşa dormi”, ”Bani albi pentru zile negre” sunt doar două proverbe româneşti care, pline de înţelepciune, ne învaţă să fim cumpătaţi şi economi în timpul vieţii pentru a ne putea bucura de o batrâneţe liniştită. La un curs de instruire urmat cu ani de zile în urmă, un trainer ne arata nişte filmuleţe în care nişte bătrâni simpatici erau în croaziere în jurul lumii. Banii cu care s-au plătit aceste croaziere proveneau din pensii facultative pe care aceștia le încheiaseră cu mulți ani în urmă. În România, am adaptat acel curs, și le explicam potențialilor clienți că din banii depuși pentru pensie, la batrânețe vor avea bani să își cumpere două pâini în loc de una și vor avea mai mulți bani pentru medicamente.
Atât la nivel mondial, cât şi la nivel naţional, numărul pensionarilor s-a mărit. Cauzele sunt: creșterea speranţei de viaţă, o politică deficitară dusă de toate guvernele României, care pentru a închide sau desfiinţa anumite obiective economice sau unităţi militare, fără a crea o recorversie a locurilor de muncă, a aruncat în piaţă un mare număr de pensionari.
Recent, am încheiat o poliţă RCA la un client de 37 ani, care mi-a reproşat că nu i-am oferit reducere de pensionar. Persoana mi-a arătat talonul de pensionar, iar eu am rămas preţ de câteva momente blocat că o persoană la 37 ani, în plină forţă şi maturitate, poate fi pensionar.
Încercarea Guvernului României de acum câţiva ani, de aliniere la directivele europene, de creare a pilonului II de pensii nu s-au dovedit a fi un eşec, dar nici un succes. Personal, am primit de la admistratorul meu de pensii o adresă în care mi s-a prezentat situaţia mea financiară, dar în care, în anul 2012, contribuţia mea la pensie a fost virată numai în lunile ianuarie şi februarie. În fiecare lună, personal am grijă ca şi contribuţiile la Finanţe să fie virate la timp, înainte de data de 25 a lunii. Dacă banii nu ajung la timp unde trebuie, societăţile de asigurare nu pot investi banii noştri în plasamente care pot deveni rentabile.
Guvernul României a mai avut tentative eşuate de a cuprinde în sistemul de pensii pilonul II şi personalul din cadrul Ministerului de Interne şi Ministerul Aparării Naţionale care au case de pensii separate.
Avantajele încheierii unei pensii private sunt următoarele:
– posibilitatea observării plasamentelor făcute de societăţile de asigurări din banii depuşi de noi, iar în situaţia în care observăm derapaje sau investiţii proaste, putem să mutăm fondul acumulat la altă societate.
– în cazul decesului titularului de pensii, banii acumulaţi nu se pierd, revenind moştenitorilor legali.
– garantarea acestor sume depuse de către stat.
Numărul tot mai mic de contribuabili la sistemul de pensii, care trebuie să plateasca pensii unui număr tot mai mare de pensionari, ridică un mare semn de întrebare legat de viitorul nostru. Una dintre soluţiile posibile pentru a avea o pensie este să ne asigurăm singuri.
Recomand, la încheierea unei pensii private, programele care investesc în titluri de stat cu o dobândă mai mică, dar mai sigură.
Vă doresc să vă asiguraţi o bătrânețe liniștită!
Lasă un răspuns