De astăzi, 11 martie, credincioșii care respectă și urmează învățătura Bisericii, nu vor mai consuma carne până la Învierea Domnului.
Pentru unii dintre noi, începând de astăzi, timpul se modifică. Adică primește alte semnificații, alte dimensiuni, definindu-se, nu după principiile societății, ci după legea lui Hristos. Adică o provocare de a ieși din stereotipiile cotidiene și de a căuta să fii om după învățăturile Sfintei Scripturi și ale Sfintei Scripturi. După “Duminica Înfricoșătoarei judecăți” începe săptămâna albă, cum este cunoscută perioada 11 – 17 martie, întâmpină Postul Paștelui, ce durează șapte săptămîni, mai precis pînă la 5 mai, când se serbează Învierea Domnului. Săptămîna Albă sau săptămâna brânzei este denumită așa pentru că, în acest timp este permis a se consuma brânză, lapte și ouă. Mâncărurile din carne sunt interzise până la Paște. Săptămâna albă este o perioadă de trecere, o săptămână tampon, care trebuie să atenueze asprimea Postului Mare. Acesta a fost fixat o dată cu primăvara și este lung pentru că face curățenie. Atât în trup, cât și în suflet. Săptămâna albă reprezintă, pentru conștiința creștinului, o provocare în încercarea de a se desprinde câtuși de puțin de cerințele și provocările lumii. Este un pas făcut de credincioși pentru a se apropia de valorile spirituale, de a-l căuta pe Dumnezeu prin rugăciune mai insistentă și printr-o alimentație mai simplă și, de ce nu, mai sănătoasă, care să ajute atât trupul, cât și sufletul.
Lasă un răspuns