• mii de tineri termină anual o formă de învățămînt ce le oferă o calificare • cu toate acestea, accesul la un loc de muncă este limitat și de aceea tinerii îngroașă rîndurile șomerilor n
„Ce voi face cînd termin liceul? Am o calificare! Oare îmi voi găsi un loc de muncă? Ce șanse de angajare am dacă am absolvit o școală profesională sau de ucenici?”. Acestea sînt cîteva întrebări pe care ar trebui să le aibă în vedere fiecare tînăr la absolvirea unei forme de învățămînt. Tinerii care termină o școală profesională sau de ucenici sînt nevoiți de cele mai multe ori să se recalifice într-o altă meserie.
Tinerii care termină o școală profesională sau de ucenici se lovesc de imposibilitatea găsirii unui loc de muncă. Aceasta pentru că meseria în care au obținut calificarea nu este cerută pe piața muncii. Anual, sute de tineri încheie conturile cu această formă de învățămînt, dar prea puțini dintre ei își găsesc un post. Iar dacă meseria are căutare, la interviu se ridică o altă problemă. Majoritatea agenților economici solicită experiență pentru ocuparea locului respectiv. „Am absolvit Liceul Henri Coandă în 2001. Calificarea mea este de electronist. Am încercat să îmi caut un loc de muncă prin diferite cunoștințe sau apelînd la ziare, dar nu am găsit nimic. M-am înscris la șomaj. Acolo am depus o cerere pentru a fi luat în evidență ca fiind în căutarea unei meserii potrivită specializării mele. Norocul a fost de partea mea. Am stat șomer doar o lună, pentru că am fost sunat de la Forțele de Muncă și mi-au spus să mă prezint la un interviu cu un reprezentant de la o firmă ce caută tineri electroniști. Nu am stat pe gînduri și m-am dus. La interviu ne-am prezentat 23 de absolvenți, dar au fost selectați doar 12. Printre ei și eu. Apoi patronul ne-a înscris la un curs de perfecționare și pe nouă dintre noi ne-a angajat. Acum sînt foarte mulțumit. Salariul este bun, iar condițiile de muncă sînt la nivel occidental. Îi ajut pe părinți cu bani pentru întreținere și mîncare”, ne-a spus Ovidiu Chilat, un tînăr de 19 ani care s-a angajat la A-Electronics Bacău.
În 2002, la cursurile de calificare organizate de Centrul de Formare Profesională Bacău au fost cuprinși 332 de absolvenți de școli generale și 953 de tineri ce au terminat școli profesionale și de ucenici. Cei mai solicitați pe piața muncii au fost ospătarii, zidarii, tîmplarii în aluminiu, lăcătușii, zugravii, mecanicii auto și confecționerii. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău a încheiat 146 de convenții de angajare pentru acești absolvenți cu agenții economici. Au fost încadrați în muncă 400 de tineri. Numărul total al absolvenților șomeri de școală profesională sau de ucenici este de 2.026 de persoane. Tineri care mai trăiesc încă din banii de buzunar dați de părinți și fără a-și putea asigura un viitor. Din totalul șomerilor, peste 1.200 sînt absolvenți ai promoției 2001.
Statisticile Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) le confirmă pe cele ale AJOFM în ceea ce privește numărul de șomeri „aleși” dintre absolvenții școlilor profesionale și de ucenici, promoția 2001. Cum numărul total al acestora a fost de 3.614, rezultă că circa o treime dintre cei care au terminat o școală de formare profesională în vara anului 2001, nu și-a găsit un loc de muncă. Cele mai problematice domenii de activitate au fost, din acest punct de vedere, construcțiile, transporturile și sectorul energetic, în condițiile în care doar 20 din cei 342 de absolvenți ai claselor de „construcții”, promoția 2001, au fost angajați, raport ce crește pînă la 50% în cazul claselor cu profil „transporturi” sau „energetic”. Situația pare a se îmbunătăți considerabil în ceea ce-i privește pe absolvenții școlilor profesionale și de ucenici promoția 2002. Potrivit acelorași surse, din cei 2.087 elevi care au terminat, în vară, o școală de gen, doar 180 figurează în scriptele AJOFM ca șomeri. Această statistică poate fi, însă, suspectată de un oarecare relativism, atît timp cît, dată fiind perioadă destul de scurtă care s-a scurs între momentul absolvirii și pînă acum, unii absolvenți nu și-au depus încă actele pentru a intra în șomaj. (C. TĂNĂSESCU, E. CUCU)
Lasă un răspuns