Locatarii problemă, boschetarii și membrii găștilor de cartier care îi deranjează pe băcăuani figurează într-o bază de date. Dacă în prima fază primesc avertisment, la următoarea abatere scandalagiii sunt amendați.
Ramona IONESCU
Găștile de cartier, oamenii fără adăpost și tinerii care provoacă distrugeri prin scările de bloc, i-au adus la exasperare pe băcăuanii care locuiesc la periferie. Cei care stau în cartierele limitrofe ale municipiului Bacău spun că se confruntă săptămânal cu scandaluri provocate de grupuri de tineri. Fie că se adună prin scările de bloc sau prin vreun apartament nelocuit (lăsat de izbeliște de proprietarul plecat în străinătate) rezultatul unor asemenea întâlniri este același. Muzica se ascultă până la refuz, sticlele golite de alcool sunt aruncate pe geam, iar de cele mai multe ori chefurile țin până la ziuă. Gălăgia și scandalurile finalizate cu uși trântite, urlete și geamuri sparte, i-au dus la exasperare pe locatari. Oamenii au apelat de nenumărate ori la agenții locali, polițiști sau jandarmi, însă, avertismentele și amenzile date scandalagiilor i-au potolit pe petrecăreți pentru scurt timp.
Cu poliția la ușă
Din spusele locatarilor deranjați frecvent de vecinii incomozi și nedoriți, reiese că fiecare petrecere se termină de regulă cu o bătaie. „Fie nu le ajunge băutura sau țigările, fie se iau la ceartă de la fete. La parterul blocului în care locuiesc, proprietarul muncește în străinătate și i-a lăsat apartamentul unui nepot. Vin tot felul de indivizi, fete care mai de care, bat în disperare la ușă, strigă, ies afară, bat în ferestre, se înjură, se amenință, ceva de nedescris. Soția mea a născut de curând și din cauza acestor indivizi, nevasta a fost nevoită să se mute cu fetița la socri. Le-am vorbit frumos, i-am tolerat o vreme gândindu-mă că sunt tineri și se distrează, însă, răbdarea mea are o limită. Am sunat de câteva ori la 112 și au venit patrule de poliție sau jandarmi, să-i potolească”, spune Vali Brava, locatar. La sprijinul polițiștilor locali a apelat de câteva ori și Vasile Mocanu, care locuiește într-un bloc cu vecini problemă. „Sunt șofer de camion și am nevoie de odihnă. Înțeleg să chefuiești sâmbăta, duminica, dar nu zi de zi și noapte de noapte. E ca la balamuc în apartamentul de sub mine. N-am avut curajul să intru peste ei pentru că erau beți și fumați. Am făcut sesizare prin 112 și au venit echipaje de intervenție. I-au liniștit pe moment, însă, după câteva zile, vecinii mei au revenit la vechile obiceiuri. Câte amenzi trebuie să primească un individ ca să înțeleagă că locuiește printre oameni!?”, se întreabă intrigat locatarul.
Zone cu probleme
Polițiștii, jandarmii și agenții de la Poliția Locală Bacău spun că astfel de situații sunt frecvente. Echipajele aflate în patrulare răspund solicitărilor venite prin dispecerat și încearcă să aplaneze conflictele existente între locatari. „Oamenii s-au învățat să apeleze la ajutorul nostru și nu se duc direct la ușa vecinilor să-și facă singuri dreptate. Au existat și astfel de cazuri, iar lucrurile au generat în acte de violență, ceea ce a înrăutățit situația. Noi intervenim la solicitare, le punem în vedere locatarilor că îi deranjează pe vecini, le dăm un avertisment, iar dacă scandalurile se repetă, îi amendăm”, a declarat un polițist local. Ca urmare a numeroaselor sesizări făcute de băcăuani pe adresa Poliției Locale, au fost organizate acțiuni de prindere și sancționare a grupurilor care produc disconfort în cartierele băcăuane. „Au fost verificate perimetre din zonele Letea, Ștefan cel Mare, Gară, Autogară și Spitalul Județean de Urgență Bacău, iar raidurile s-au concretizat cu prinderea a 11 persoane. Scandalagiii au primit în total amenzi în valoare de 1.500 lei”, a declarat Florin Podoleanu, purtător de cuvânt la Poliția Locală Bacău. Patrulele de siguranță publică au fost suplimentate în municipiul Bacău, urmărind îndeosebi prevenirea conflictelor, consumul de alcool și scandalurile provocate de găștile de cartier.
Lasă un răspuns