Magistraţii Secţiei a III-a civilă a Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au decis, luni, să respingă cererea fostului deputat Mona Muscă de revizuire a verdictului de colaborator al Securităţii, primit de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi menţinut de CAB.
Decizia judecătorilor este definitivă şi irevocabilă.
Reprezentantul CNSAS a ridicat, lunea trecută, în faţa judecătorilor, excepţia de inadmisibilitate a acţiunii formulată de avocatul Monei Muscă, pe motiv că nu poate fi atacată cu revizuire decât o hotărâre definitivă, pronunţată în recurs.
Consilierul juridic al CNSAS a spus că instanţa CAB, care a judecat contestaţia Monei Muscă, a luat în discuţie fondul cauzei, fiind administrate atât probe cu înscrisuri, cât şi probe cu martori. Prin urmare, a adăugat acesta, formularea unei revizuiri la o decizie pe fond nu poate fi admisibilă.
De cealaltă parte, Valeriu Stoica, avocatul Monei Muscă, a spus că acţiunea lui este perfect legală, întrucât completul care a judecat contestaţia clientei sale a fost format din trei judecători, prin urmare un complet de recurs.
„Un argument mult mai important, însă, este acela prevăzut în articolul 322, alin. 1 din Codul de procedură civilă, care prevede asimilarea acestei căi de atac recursului”, a spus Valeriu Stoica, referindu-se la atacarea deciziei CNSAS.
Mona Muscă a depus la CAB o cerere, solicitând revizuirea deciziei instanţei prin care a primit verdict de colaborator al Securităţii. Ea doreşte să beneficieze de efectele deciziei nr. 51/2008 a Curţii Constituţionale, prin care Legea 187/1999 privind organizarea şi funcţionarea CNSAS a fost declarată neconstituţională.
În 2006, CNSAS a decis că Mona Muscă, fost ministru al Culturii, a colaborat cu Securitatea, iar în martie 2007, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au confirmat hotărârea CNSAS. Biroul Permanent Central al PNL i-a retras atunci sprijinul politic, apoi Delegaţia Permanentă a PNL a votat excluderea Monei Muscă din partid. Ea a demisionat din parlament pe 7 martie 2007, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia la decizia CNSAS.
Pe 16 august 2008, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală pe numele Monei Muscă, sub acuzaţia de fals în declaraţii. Mona Muscă este urmărită penal pentru că, în calitate de deputat, la data de 23 martie 2006, a completat o declaraţie în care susţinea că nu a fost agent sau colaborator al poliţiei politice comuniste.AGERPRES
Lasă un răspuns