Luna trecută, Protecția Consumatorilor a intensificat controalele la agenții economici din județ. În total, au fost cu 50 la sută mai multe controale. În atenția instituției s-au și aflat unitățile fast food și restaurantele. Acestea au fost amendate în total cu aproape 230 de milioane de lei vechi.
Comisarii de la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor s-au pus tare pe firmele care până acum obișnuiau să treacă pe lângă lege. Dovadă stau acțiunile intensificate de control de luna trecută. Practic, în luna februarie, numărul controalelor tematice ale Protecției Consumatorilor a crescut cu 50 la sută față de ianuarie. „Am mai spus-o, ne dorim să facem un control cât mai aplicat și să sporim numărul de acțiuni de verificare a agenților economici din orice domeniu de activitate.
Prin urmare, crescând numărul de controale, a crescut și valoarea amenzilor totale date luna trecută, cu peste 20 la sută față de luna ianuarie”, a declarat Alin Năstasă, șeful CJPC Bacău. Potrivit Protecției Consumatorilor, în februarie, au fost întreprinse 280 de acțiuni de control (față de 190 în ianuarie), în urma cărora au fost luate 107 măsuri de avertizare (față de 76) a celor găsiți în neregulă și au fost aplicate 127 de amenzi (față de 98). Valoarea totală a amenzilor a fost de 264.800 de lei (față de 149.600 lei).
Din tematicile de control dispuse de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor reținem mai întâi cea legată de alimentația publică. Astfel, s-au efectuat acțiuni de control la 24 operatori economici din acest domeniu (restaurante, baruri, fast food-uri, pizzerii etc), demersul comisarilor lăsându-se cu 10 avertismente și nu mai puțin de 16 amenzi. În total, firmele prinse în ofsaid au cotizat al bugetul de stat cu amenzi în valoare totală de 22.750 de lei (aproape 280 de milioane de lei vechi). Măsurile au fost luate ca urmare a faptului că lipseau etichetele de la diverse sortimente de băuturi alcoolice, dar și pentru lipsa informațiilor despre gramaje din lista de preparate servite de restaurante sau pizzerii. În plus, la unele unități lipseau sistemele de ventilație în saloanele de fumători și indicatoarele privind destinația spațiului (fumători sau nefumători). Tot în februarie, au fost verificate și depozitele de produse lactate și de panificație destinate elevilor și școlarilor. Asta și în contextul actual extrem de sensibil al alimentelor infestate care au ajuns pe piața internă, inclusiv celor obținute din lapte infestat cu aflatoxină. Prin urmare, în luna februarie, în atenția comisarilor Protecției Consumatorilor s-a aflat modul în care sunt depozitate produsele din lapte și cele de panificație cu această destinație. Din fericire, niciun control la aceste obiective nu s-a finalizat cu avertismente sau amenzi, totul fiind în regulă. (Florentin RADU)
Ilie a zis
Dar vis a vis de Mac donald a fost cingeva in control sa vada cum mirasse a ulei ranced si colocasie mizeria .
Stam calare pe piata centrala k Adolfo e shaorma buna.sau sunt motive…….
cetateanul turmentat a zis
Dar la Green Park, unde am fost servit, nu o data, ci de doua ori (la distanta de cateva luni), cu bere (bruna) expirata, a fost cineva?
bibi a zis
Green Park un restaurant in care nu doresc sa mai mananc !!