Participanţii la sedinţa Consiliului Local Oneşti, desfăşurată pe 21 martie, s-au pus de acord să formeze o echipă care să ofere soluţii concrete pentru salariaţii de pe platforma oneşteană.
Au răspuns prezent invitaţiei adresate de către primarul municipiului Oneşti trei reprezentanţi ai zonei în Parlamentul României: senatorul PPDD Marcel Bujor, deputatul PDL Valerian Vreme şi deputatul USL Constantin Avram. Problema aparţine nu doar angajaţilor de la societăţile Uton şi Rafo, ci este una generalizată, cunoscută pe plan local.
Opiniile parlamentarilor au coincis. Senatorul Marcel Bujor şi-a asumat apartenenţa la opoziţie, dar chiar şi aşa a asigurat de contribuţia sa pentru a găsi soluţii şi a sugerat să se caute sprijin la ministrul IMM-urilor, Maria Grapini. Deputatul Valerian Vreme a calificat lăudabilă iniţiativa primarului, venită totuşi târziu. „Să constituim o echipă de specialişti, să facem un proiect pentru Oneşti şi să ne prezentăm la Bucureşti cu soluţii concretem pentru că de la noi se aşteaptă acest lucru, e important să privim spre viitor, să facem lobby şi măsurile noastre să fie fezabile, pentru că în perioada în care la conducerea fabricii Uton a fost un oneştean, Redea, aceasta avea profit şi 765 de angajaţi. Acum se potriveşte sloganul Prin noi înşine!“.
Deputatul Constantin Avram a subscris strategiei pe care trebuie sa o construiască cu toţii, mai ales că societatea Rafo a fost o sursă consistentă pentru PIB-ul local, reprezentând 87,5%. „Pot să promit că îmi voi folosi puterea de persuasiune pentru a interveni în această situaţie creată de managementul defectuos, rămân deschis la o acţiune integrată a tuturor parlamentarilor pentru platforma oneşteană“.
Liderii de sindicat au prezentat starea gravă existentă, liderul de la Uton surprinzând cu declaraţiile sale: „Avem clienţi din Austria care ne solicită, propun să aducă ei materiale şi comenzi pentru a demara lucrul, noi doar să achităm datoriile către terţi. Din luna decembrie, angajaţii de la Uton nu mai lucrează, din octombrie nu au mai fost plătiţi şi sunt în situaţia de a fi somaţi de bănci pentru că nu au cu ce să îşi mai achite dările. Avem cazuri disperate, nu ştim unde să ne mai plângem“. Situaţia Rafo e una veche si cunoscută.
Toţi cei prezenţi şi-au manifestat nedumerirea în legătură cu aceste privatizări, pentru că problemele majore au pornit de la acţionarul majoritar în cazul acestor societăţi. Urmează să se desfăşoare o întâlnire restrânsă între reprezanţii municipiului Oneşti, pentru ca aceştia să se pună de acord şi să facă lobby pentru soarta angajaţilor de pe platforma industrială, obţinând sprijinul Guvernului României.
Adina PELIN
colonelul a zis
de 23 de ani cam aceiasi oameni se invart la conducere,atat