Autorități locale și ONG-uri din regiunea Nord-Est au participat recent, la Hotel Bistrița din Bacău, la un curs gratuit de antreprenoriat social.
Organizată prin Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP România), în colaborare cu Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI), Fundația Centrul pentru Analiză și Dezvoltare Instituțională (CADI Eleutheria) și Alianța Civică a Romilor din România (ACRR), acțiunea derulată în Bacău s-a concentrat, în special, pe antreprenoriatul social, activitate care presupune dezvoltarea comunităților dezavantajate, cum sunt cele de romi, prin implicarea acestora, a autorităților locale și a societății civile în activități durabile și profitabile. Timp de trei zile, participanții au discutat despre conceptele teoretice de bază ale antreprenoriatului social, precum și despre rolul autorităților publice în dezvoltarea modelelor de economie socială pentru comunitățile de romi. De asemenea, cursanții au avut ocazia să înțeleagă avantajele și provocările legate de dezvoltarea și implementarea planului de afacere socială. “Proiectul de economie socială, care se adresează comunităților de romi, are ca final înființarea a două întreprinderi sociale. Noi derulăm cinci cursuri de formare în reginiuni de dezvoltare ale României, dintre care unul a fost azi în care îi învățăm să facă un plan de afacere socială, de la idee, până la buget, la căutarea de finanțare pentru susținerea lor. La acest curs, au fost reprezentanți ai primăriilor din jurul Bacăului, dar și din celelalte județe din regiunea Nord-Est”, a declarat Mihaela Timaru, reprezentanta organizatorilor.
De reținut că, la finalul cursului, participanții au obținut certificare CNFPA în grupul de competențe – antreprenor în economia socială și au dobândit competențe antreprenoriale specifice economiei sociale. Peste o lună, organizatorii cursului vor programa o competiție de idei de afaceri la care pot subscrie toate autoritățile locale din țară și ONG-urile, înscriindu-se cu un plan de afaceri de dezvoltare destinate comunităților de romi din zona fiecăruia. Doar două vor fi selectate pentru a fi finanțate, jumătate de la UNDP România, iar diferența din resurse proprii, având asigurată în schimb toată asistența tehnică necesară. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns