27 martie, ziua în care se aniversează unirea Basarabiei cu România, a fost marcată prin diverse activități. Startul a fost dat de Asociația Refugiaților din Basarabia, Bucovina și Ținutul Herța care, împreună cu Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Asociația Culturală Pro-Basarabia și Bucovina, filiala Bacău și Grupul de Inițiativă Basarabeană al Studenților din Bacău, au desfășurat sâmbătă, 23 martie, o amplă manifestare la care au fost prezenți și oaspeți din Republica Moldova și Bucovina de Nord. În sala de conferințe a Muzeului de Istorie, invitații au putut asculta expunerile unor specialiști în domeniu, precum prof. dr. Anton Coșa și prof.dr. Vitalia Pavlicenco din Chișinău, împletite cu momente artistice prezentate de Ansamblul folcloric „Busuiocul”.
Miercuri, 27 martie, a venit rândul Garnizoanei Bacău să macheze această dată istorică, alături de Asociația Veteranilor de Război, filiala „G-ral Eremia Grigorescu” din Bacău, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și Asociația Națională „Cultul Eroilor”, filiala „Col. Corneliu Chirieș” din Bacău. Prin urmare, în sala de festivități a Cercului Militar Bacău s-a desfășurat simpozionul cu tema „95 de ani de la unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918”, în prezența unui numeros public, de toate vârstele. În cuvântul său de deschidere, generalul de armată dr. Vasile Apostol, moderatorul întâlnirii, a ținut să precizeze că această manifestare nu se vrea a fi o nostalgică rememorare, ci un exercițiu obligatoriu de memorie dedicat celor tineri, folositor în contextul internațional actual. De asemenea, comandorul (în rezervă) Vasile Florea a ținut să sublinieze că gestul său de a arbora drapelul tricolor la tribuna manifestării nu reprezintă un protest asemănător elevei din Covasna, ci doar un punct de recunoaștere în așezarea istoriei acelor vremuri la locul pe care îl merită.
Au urmat comunicările generalului de flotilă aeriană (în retragere) Alexandru Leonov și ale colonelului (în rezervă) Valerian Timofte, care au captat atenția elevilor băcăuani prezenți în număr mare la această evocare istorică, continuate de vizionarea unui film documentar și de recitalul membrilor Grupului de Inițiativă Basarabeană al Studenților din Bacău. Manifestările ce s-au încheiat miercuri nu se doresc a fi doar simple punctări omagiale, ci și lecții de istorie pentru identitatea națională necesare pentru generațiile tinere. (L.M.)
Lasă un răspuns