Zeci de unități din domeniul panificației au fost prinse pe picior greșit de inspectorii ITM. Multe dintre brutării practicau munca la negru, amenzile totale încasate de administratorii lor fiind de aproape un miliard de lei vechi. Cam jumătate din suma totală a fost amenda aplicată unei singure firmă.
Florentin RADU
Săptămâna trecută, zeci de fabrici de pâine și brutării din județ au fost controlate de inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău. Acțiunea a făcut parte dintr-o campanie extinsă la nivel național de depistare, în principal, a cazurilor de muncă la negru. În urma controalelor efectuate la aproape 50 de firme din domeniu, au fost aplicate amenzi considerabile.
Potrivit legii, amenzile sunt de 10.000 de lei (100 de milioane de lei vechi) pentru fiecare angajat găsit fără documente legale de muncă. Numai din aceste acțiuni orientate spre depistarea muncii la negru, bugetul statului a fost îngroșat cu aproape un miliard de lei vechi din amenzile aplicate. Mai exact, au fost depistate trei firme care practicau munca fără forme legale, fiind aplicate amenzi în valoare de 80.000 lei (800 de milioane de lei vechi). Jumătate din valoarea totală a acestor amenzi a fost aplicată unei singure firme. La aceste sume s-au adăugat alte opt amenzi pentru nerespectarea unor drepturi ce ar fi trebuit să le revină angajaților. Mai exact, patronii acestor firme nu le-au plătit corespunzător angajaților orele de noapte sau cele prestate peste program ori nu le-au acordat corect zilele de repaos săptămânal.
Nici la capitolul securitate în muncă, brutarii nu au excelat. Astfel, inspectorii ITM au dat nu mai puțin de 67 sancțiuni, e drept, marea majoritate fiind doar avertismente. De notat, însă, și amenzile destul de mari, doar șapte la număr, însă care au totalizat aproape jumătate de miliard de lei vechi. Măsurile s-au impus ca urmare a faptului că unele firme au refuzat controlul inspectorilor de muncă sau, mai grav, din sala de producție, lipsea detectorul de gaz. În plus, o parte dintre instalațiile electrice funcționau cu improvizații care puneau în pericol viața și integritatea angajaților unităților respective. La toate aceste motive s-au adăugat, de acum, clasicele nereguli, cum ar fi instruirea necorespunzătoare în domeniul securității muncii, lipsa instrucțiunilor tehnice de securitate și sănătate în muncă, precum și efectuarea necorespunzătoare a marcării și întreținerii căilor de acces.
Lasă un răspuns