Potrivit legii, salariații care au prestat în diferite locuri de muncă până în 1 aprilie 2001 aveau obligația de a aduce carnetele de muncă pentru a fi procesate datele conținute în ele și, ulterior, scanate. Măsura se impunea în contextul în care din 2005, a început crearea unei arhive electronice cu datele din carnetele de muncă referitoare de pânâ la 1 aprilie 2001. Aceste date sunt utilizate la calculul pensiilor.
Persoanele fizice și juridice aveau obligația de a pune la dispoziția Casei Județene de Pensii (CJP) Bacău carnetele de muncă, în vederea prelucrării și scanării, termenul de predare fiind stabilit pentru 30 noiembrie 2010. Inițial, acest proces trebuia încheiat în 2008, însă, ulterior, autoritățile au prelungit acest termen, în mai multe rânduri. Cert e că la finalul operațiunilor de prelucrare a datelor și scanare a carnetelor, aceste documente urmau să fie predate la ITM, data limită fiind 30 iunie 2011. Urma ca aceste documente să fie transmise angajatorilor și apoi să ajungă la salariați. Interesant este că legea prevedea și sancțiuni costând în amenzi de până la 600 de lei, în cazul persoanelor fizice, și până la 5.000 de lei, pentru persoanele juridice, dacă aceste carnete nu erau predate caselor județene de pensii. „Până în prezent, instituția noastră a prelucrat un număr de 145.850 de carnete de muncă, în sensul că au fost colectate toate datele conținute de aceste carnete și introduse în sistemul informatic. După această operațiune, a urmat cea de scanare a acestor documente, până acum fiind procesate 108.432 carnete de muncă”, a precizat Daniela Adjudeanu, purtătorul de cuvânt de la CJP Bacău. Din fericire, nu au fost aplicate amenzi niciunui băcăuan, pe considerentul că mai importantă este constituirea arhivei electronice folosită la stabilirea pensiilor. Totuși, din cauza lipsei resurselor pentru finalizarea celor două procese, destul de multe carnete deținute de Casa de Pensii au fost returnate Inspectoratului Teritorial de Muncă, unele cărți fiind doar prelucrate, nu și scanate.
„CJP Bacău a preluat carnete în vederea prelucrării/scanării și după termenul prevăzut de actul normativ, fără a se aplica amenzi contravenționale. La acest moment, stocul de aproximativ 500 carnete preluate care necesită operațiuni de scanare presupune alocarea unui timp de aproximativ șase luni. Prin urmare, nu se mai primesc carnete până în data de 1 august 2013”, au precizat reprezentanții CJP Bacău. Carnetele din stoc se vor opera eșalonat în ordinea primirii lor. Chiar și în acest context, angajații pot cere carnetele de muncă de la ITM sau de la Casa de Pensii, dacă, de exemplu, au nevoie pentru pensionare, însă doar pe propria răspundere și doar dacă instituția este de acord cu motivul invocat de angajat. Reamintim că, din 1 ianuarie 2011, carnetul de muncă și-a încetat existența, evidența muncii realizându-se doar electronic, prin intermediul registrului general de evidență a salariaților (ReviSal). (Florentin RADU)
Lasă un răspuns