Circa 80% dintre beneficiari au fost din sistemul public.
Programul Operațional Regional – Regio are cel mai mare procent de atragere a fondurilor europene, dar i-a lipsit o componentă importantă: beneficiarii privați. Declarația a fost făcută de directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, Constantin Apostol, la recenta reuniune anuală a comunicatorilor Programului din Regiunea Nord-Est. Pe acest program, 80% dintre beneficiari sunt din sistemul public, pentru că cele cinci axe ale sale sunt, în general, pe infrastructuri și utilități, accesate de beneficiari publici. „Ne-au lipsit beneficiarii privați, care aduc valoare adăugată și care dau sustenabilitatea locurilor de muncă – a spus Constantin Apostol. Ei rezolvă problema economică a societății, pentru că de la ei curg taxe și impozite, iar banii lor intră într-un anumit tip de circuit financiar.”
Deși Programul Regio are cea mai bună situație în accesarea de fonduri europene, între cele șapte programe aplicate în domeniu, nu a scăpat de reproșurile aduse modului în care România a preluat fonduri europene în ultimii cinci ani. Directorul general al ADR Nord-Est a opinat că aceste critici nu sunt tocmai îndreptățite: „Este păcat că toți comentatorii preluării fondurilor europene nu spun că mai sunt și unii care fac ceva treabă. Inclusiv șeful statului. Or, aici ar trebui amintiți toți cei care lucrat pe Regio.” Constantin Apostol crede că sistem aplicat în acest program trebuie multiplicat cât se mai poate, cu toate corecțiile necesare pentru a se putea lucra. „Parcă avem o satisfacție de a ne spune nouă înșine că nu știm să folosim fondurile europene – a precizat directorul general. Mai bine ne-am asuma că sistemele de lucru au fost făcute greșit, că a existat incoerență, că legislația, mai ales pe achiziții, crează foarte multe probleme. Trebuie să salvăm ceea ce mai poate fi salvat. Componenta publică o putem duce la acest nivel, dar era extraordinar dacă veneam și cu componenta privată. De aceea, pe următoarea perioadă de programare, dictonul va fi «competitivitate».”
Specialiștii Regio spun că pentru perioada rămasă din această etapă de alocare a fondurilor europene, 20017 – 2013, programul trebuie comensurat de la coadă la cap, de data aceasta. „Știm cu toții că ultimul contract care poate fi semnat pe fonduri europene este 31 decembrie 2013. Iar ultima plată este 30 iunie 2015. De aceea am comensurat timpul invers.” – a precizat Constantin Apostol. (Petrru DONE)
Lasă un răspuns