Un proiect Sapard in valoare de circa 400.000 de euro aduce, de la sfirsitul saptaminii trecute, in circuitul turistic si de agrement din zona Darmanesti o noua pensiune. Aceasta este „Magic Garden”, apartine familiei de intreprinzatori Mariana si Gheorghe Milea si este administrata efectiv de Mariana Milea, prin societatea Mileea din Darmanesti. Lansarea oficiala a noii locatii a avut loc simbata, 14 februarie, iar la eveniment au participat reprezentanti ai firmei de consultanta Asociatia pentru Dezvoltare Economica Locala Bacau, ai firmei constructoare – Clauseb Tirgu Ocna, oameni de afaceri din judetul Bacau, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai unor institutii judetene si ziaristi.
Granita dintre Darmanesti si Comanesti, taiata secant de apa Riului Trotus are semne tot mai evidente ca va deveni, in citiva ani, un fief al afacerilor de toate felurile. Firme de constructii, de distributie de masini si utilaje pentru constructii sau pentru industria turismului, pensiuni si tot mai multe vile au impinzit in ultimii trei-patru ani locul. Pentru aceasta zona, vaduvita, dupa 1995, de principalele industrii care o intretineau – mineritul, extractia petrolului si exploatarile forestiere – turismul, constructiile si comertul tind sa fie tot mai mult solutia salvatoare. Valea Trotusului si dealurile din preajma, zona muntoasa a Uzului, intinsa pina in Darmanesti si Comanesti, dar si inspre Tirgu Ocna, Slanic Moldova si Ghimes, lacul de acumulare de la Valea Uzului, statiunile Slanic Moldova si Tirgu Ocna, cu salina de aici, sint tot atitea motive sa-i determine pe investitori sa puna in aplicare proiecte noi in turism. „Am ales aceasta varianta pentru ca am crezut in potentialul turistic al zonei, ca si investitorul insusi – spune presedintele ADEL Bacau, Mihai Girba – si am intocmit un proiect de finantare prin Programul Sapard, care a avut succes. Nu a fost deloc usor, am razbit, insa, prin tot hatisul de probleme, inclusiv birocratice, care vin chiar de la sistemul numit Uniunea Europeana”.
Dotari pentru trei stele
Cu 20 de camere duble si un restaurant, „Magic Garden” este una dintre cele mai elegante locatii de gen, cotata cu trei stele. Am „ochit”, evident, imediat ce am intrat intr-o camera, dotarile: patul dublu, masa de toaleta cu oglinda, frigiderul si televizorul, dar si sala de baie, cu cabina de dus, setul de obiecte sanitare si – lucru asteptat de orice turist – setul de prosoape si de materiale de igiena personala. Sistemul de incalzire prin podea, inclusiv in restaurant, mentine o temperatura constanta, mai ridicata linga podea, mai scazuta linga tavan. „Toate camerele sint la fel – spune Mariana Milea. Am facut un efort si chiar am depasit standardele impuse de categoria de clasificare si, dupa finalizarea contractului din proiectul de finantare vom extinde dotarile pensiunii. Eu nu m-am ocupat, pina acum, cu asa ceva, de aceea simt ca am un elan deosebit, probabil specific oricarui inceput. Eu vad, aici, un parc imens in jurul pensiunii si un program de agrement sustinut cu alte proprietati pe care le avem in zona Uzului”. Iar pentru ca o pensiune nu inseamna mare lucru fara o bucatarie pe masura, proprietarii acesteia spun ca s-au gindit la un specific traditional. Sefa bucatariei este Elena Simion, care a venit la Magic Garden cu o experenta de 30 de ani in alimentatia publica. Din tot ce stie sa faca, ne-a momit cu tocmai specialitatea casei: adica „pestele in camasa de brinza”.
Criza? Care criza? Investim!
Orice investitie in zona este apreciata, de autoritati, ca o noua mina de aur. Viceprimarul Constantin Toma spune ca si-ar dori cit mai multe si crede in sansa turismului local. Ideea este sustinuta de administratorul firmei Clauseb, Claudiu Adam: „Am construit tot ce au avut in proiecte, in ultimii zece ani, proprietarii de la Magic Garden. Am construit si pensiuni, dar acum a fost primul proiect prin Sapard, iar in prezent tocmai ne ocupam de un cartier de 23 de case in Tirgu Ocna. Lumea vorbeste de criza financiara, iar in zona se aude de lipsa de investitori. Eu am curajul sa spun ca lucrurile pot fi privite altfel, ca eu, constructor fiind, lucrez cu 70 de oameni continuu, anul acesta chiar din 15 ianuarie, si ca investitii de genul Magic Garden si chiar mai mici vor intretine piata. Nu ne e teama de viitor!”. La idee a aderat si Gheorghe Milea, pe care il stim acid, critic la tot ce misca in economia romaneasca: „Nu e vorba de nici o criza economica, ci de una virtuala, intretinuta de anumite interese. Eu construiesc, acum, in Germania si cistig 10.000 de euro in fiecare luna. Crizele, ca si reusitele, tin numai de om”. Unda de optimism face bine, la vreme de criza. Iar daca este intarita si de un slujitor al Domnului, cu atit mai mult. „Mariana Milea are cea mai frumosa gradina, «Gradina Magica» – a opinat preotul paroh din satul Plopu, Nicusor Angles. Oamenilor le plac gradinile pentru ca au pierdut Gradina Raiului. Eu chiar as sfatui-o pe doamna Milea sa scrie, aici, undeva, mare: «Daca v-a placut gradina mea, mai veniti si straduiti-va sa ajungeti la Gradina cea de Sus!».
BAZINUL OLIMPIC S-A INCHIS PENTRU PERFORMANTA a zis
Printr-o decizie aberanta, performanta se va face de la ora 7 dimineata, cate 15-20 de copii pe culoar si in antrenamente zilnice cu 25% mai scurte decat este normal.
Anonim a zis
De ce aceste fonduri se folosesc numai in interesul unor persoane si nu se folosesc in interesul tuturor därmänästenilor; de ex. pentru un system de canalizäri prin därmänesti?! Bine cä s-au tras conducte de apä potabilä. Dar apa de la spälat rufele cu tot felul de chimicale se scurg prin canale virtuale!!!!! Pânza freaticä si poluarea solului e o problemä care trebuie rezolvatä pentru tot orasul därmänestiului!!
ha ha a zis
mai faceti drumurile ca ne rupem masinile intr,o buna zi prin darmanesti!