Tradiționala manifestare a început pe 15 martie.
Silvicultorii băcăuani marchează, astăzi, 11 aprilie, finalizarea manifestării tradiționale „Luna plantării arborilor”. Ei au programat, pentru această zi, două evenimente importante, primul fiind vernisajul Expoziției tematice de pictură, grafică, fotomontaj și caricatură (ediția XXII-a) cu lucrări ale elevilor liceelor și școlilor de artă din Bacău, Iași, Brăila, Tecuci și Galați, și acțiunea de plantare de arbori în perimetrul silvic Bartea (comuna Asău). Expoziția cu lucrări de artă este deschisă la Muzeul de istorie „Iulian Antonescu”. La aceste evenimente au fost invitați, alături de silvicultori, reprezentanți ai autorităților locale, ai mediului de afaceri băcăuahn, elevi și profesori ai unităților de învățământ din orașele din care au venit exponatele, reprezentanți ai unor instituții băcăuane și ziariști.
Programul din acest an al „Lunii plantării arborilor” a cuprins, în județul Bacău, nu mai puțin de 30 de acțiuni, care au început pe 15 martie – concursuri școlare la 14 instituții de acest fel, acțiuni specifice la Clubul Pensionarilor, solicitate chiar de membrii clubului, și numeroase acțiuni de plantare de arbori în diferite zone și localități ale județului. „Luna sădirii arborilor” s-a remarcat și în acest an prin sponsorizarea acordată de Regia Națională a Pădurilor Romsilva unor instituții care au nevoie de puieți pentru împădurirea unor suprafețe de teren sau pentru înfrumusețarea unor parcuri ori curți. S-au acordat mii de puieți pentru primăriile care au dorit să împădurească terenuri inapte pentru folosințe agricole, pentru completarea cu puieți ornamentali a amenajărilor din parcuri, pentru înfrumusețarea curților școlilor etc. Primăria Comănești a cerut 10.000 de puieți de salcâm pentru împădurirea zonelor din jurul localității, Primăria Urechești vrea 8.000 de salcâmi, iar cea din Balcani 4.000. Primăria Moinești organizează, împreună cu Petrom, în preoiectul „Țara Lui Andrei”, an de an, și are nevoie acum de 10.000 de puieți de salcâm și de 5.000 de molid, Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, din Bacău, a solicitat arbori ornamentali pentru a-i planta în curte, Primăria Onești a solicitat, de asemenea, specii decorative (stejar roșu, salcâm și arbori ornamentali), iar Centrul pentru persoane în vârstă din Buhuși a avut nevoie de arbori ornamentali.
În acest an s-a sărbătorit pentru prima dată, pe 21 martie, și Ziua Internațională a Pădurilor, sărbătoare instituită de ONU în noiembrie 2012 și marcată și în țara noastră.
Asupra acestor evenimente de final de campanie vom reveni cu amănunte, de la fața locului. (Petru DONE)
Lasă un răspuns