• Grigore Vasiliu Birlic, Toma Caragiu, Alexandru Giugaru, Sanda Toma, Marce Anghelescu, sînt doar cîțiva din maeștrii scenei românești care au jucat piesele dramaturgului băcăuan Vasile Iosif
• bătrîn și părăsit, scriitorul stă retras în satul natal, Căuia, aștepînd clipa în care Consiliul Local se va milostivi să-i accepte casa memorială și biblioteca sătească, însă consilierii s-au opus între motivele invocate fiind și acela că „nu are w.c.” • „tot ce-mi doresc este ca în fiecare casă din Căuia să existe cel puțin o carte”, ne-a declarat Vasile Iosif
Departe de tumultul orașului, pe drumul ce duce spre Bîrlad, se află satul Căuia. O comunitate mică, în care casele oamenilor nu excelează prin măreție și grandoare, asemeni consoartelor aflate în preajma Bacăului, ci își păstrează simplitatea și bunul gust păstrate de veacuri. Pe una dintre ulițele acoperite de zăpadă, cîteva trepte se opresc în fața unui gard ceva mai înalt. Bătrînul dramaturg ne întîmpină la poartă. Ne poftește înlăuntru cu bucurie neprefăcută. Pentru un orășean, convins că într-o casă aflată la peste 60 de Km de oraș nu găsești prea mare lucru, imaginea camerei de lucru a bătrînului este șocantă. Prinse în perete, anină trei afișe mari, de prin anii ’60, care anunțau premiere teatrale. Pe unul dintre afișe, în seria de spectacole ale Teatrului Național din București, lîngă „Bădăranii” lui Carlo Goldoni și „Avarul” de Moliere, figura „Maria” a lui Vasile Iosif, cu o distribuție care, cu siguranță a făcut furori: Gr. Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, Marcel Anghelescu, Silvia Dumitrescu Timică, Sanda Toma și alții.
Lîngă el, un alt afiș care anunța o premieră a Teatrului din Ploiești: „Zburați pescărușilor”, scrisă de același Vasile Iosif, cu o distribuție din care făcea parte Toma Carahiu. Pe ceilalți pereți, o bibliotecă generoasă cu numeroase cărți de teatru, memorii și literatură de toate genurile. Într-o vitrină, o colecție de pipe, pe care Vasile Iosif o deține de jumătate de veac. „Cu mai bine de 40 de ani în urmă, Radu Boureanu mi-a oferit cadou o pipă. E drept, i-am dat în schimb un serviciu de ceai chinezesc, care i-a plăcut foarte mult”, ne-a povestit bătrînul. Lîngă mașina de scris, o sobiță în miniatură stîrnește curiozitatea. „Mi-a trimis-o în dar fiica mea din Costa Rica”, ne lămurește dramaturgul.
Și-a vîndut apartamentul din București să-și facă o casă memorială
Frigul ne-a pătruns oasele chiar de cum am pășit dincolo de pragul ușii. Ne-am și mirat cum de, la 80 de ani, Vasile Iosif poate scrie pe o asemenea temperatură. Ne-a lămurit rapid. Suferința și durerile sufletești ale unui fiu al satului Căuia sînt prea mari pentru a mai resimți și frigul din casă. „M-am retras în satul natal în urmă cu doi ani. Am vîndut apartamentul din București și toți banii i-am investit în refacerea casei părintești”, povestește dramaturgul. Dorința bătrînului a fost să transforme casa în care a compus majoritatea pieselor într-o casă memorială și o bibliotecă sătească. „Îmi doresc ca fiecare familie din satul Căuia să aibă măcar o carte”, ne mărturisește el. Deși primarul din Dealul Morii a fost de acord cu inițiativa, Consiliul Local nu a acceptat. Motivele invocate au fost diverse. Unii consilieri au spus că „omul trăiește și nu poate avea o casă memorială”, alții că „nu este membru al Academiei Române și că a fost un poet nereușit, care dorește să intre în istorie”. Cei mai inventivi au susținut că nu se poate, pe motiv că „aceasta nu are W.C.”. Un alt consilier a spus că „este o chestiune privată, că nu a văzut decît o singură piesă de teatru a acestuia și că nu-l recunoaște ca scriitor”, cu toate că Vasile Iosif este membru în Uniunea Scriitorilor.
În fața atîtor argumente, primarul nu a avut ce să mai zică. Vasile Iosif este însă convins că în spatele se află o lucrătură. „Consiliul Local m-a sabotat. Fostul primar mi-a pus frînă pentru că era în legătură cu cumnatul meu, un mare șmecher care și-a bătut joc de mine, din cauza moștenirii acestei case”, a afirmat bătrînul.
Cum la vizita noastră a asistat și primarul comunei Dealul Morii, din care face parte satul Căuia, perspectivele ca Vasile Iosif să-și vadă visul împlinit sînt mai aproape de realizare. „Voi aduce din nou în discuție propunerea dramaturgului Vasile Iosif și poate vom reuși să-i împlinim visul”, a spus primarul Ion Stan. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns