Băcăuanii aflați în căutarea unui loc de muncă s-au îmbulzit la Bursa generală a locurilor de muncă. Mai mult de jumătate dintre ei au aplicat la unul dintre sutele de posturi vacante anunțate de angajatori. În toamnă, va avea loc bursa rezervată absolvenților de liceu și de facultate.
Florentin RADU
Peste 1.000 de băcăuani s-au înghesuit, la propriu, la intrarea în Muzeul de Istorie, unde s-a desfășurat ieri ediția de primăvară a Bursei generale a locurilor de muncă. Încă dinaintea orei de deschidere, băcăuanii aflați în căutarea unui loc de muncă s-au așezat la coadă, așteptâd răbdători să le vină rândul la standurile angajatorilor. Pentru a nu se crea blocaj în interior, organizatorii au fost nevoiți să le permită intrarea în serii a candidaților. Fiecare dintre ei avea o dramă în suflet, fiecare putea spune o poveste adevărată despre viață și despre greutățile ei.
Țeapa din construcții
Printre ei am zărit un grup de trei bărbați, cu toții în floarea vârstei, cu putere uriașă de muncă, zic ei, albiți la păr însă de timpuriu, din cauza grijilor zilnice. „Am 55 de ani, sunt electrician de întreținere, dar am lucrat ca paznic la o firmă, ultima dată. Făceam serviciu de pază la o stație de benzină care s-a închis, a intrat în renovare, urmând să facă altceva acolo. Au zis că, dacă o să aibă nevoie de noi, ne o să ne cheme. Când le spun că am 55 de ani, îmi închid telefonul”, explică omul. Colegul lui de suferință, la fel, a lucrat mulți ani în construcții, de unde a plecat pentru că patronul îl plătea prost. „Toți vor să ne angajeze pe perioade scurte, cu ziua dacă s-ar putea și să fim plătiți cu 50 de lei pe zi. Am fost la muncă în Franța, se plătea bine, erau corecți, rămâneam și cu bani după ce scădeam cazarea, mâncarea etc. Acum vin tot felul de șemecheri care ne cer ba 120 de euro, ba 50 de euro, ba cinci milioane. Am un teanc așa de mare de scrisori de la ei. Toamna trecută, la fel, am venit din Germania. Prin telefon ne-am angajat, dar am luat plasă la început, o lună nu ne-au plătit. A trebuit să caut pe la alții, nu vorbeam limba. E greu. Uite, soția, inginer textilist, acum e și ea în preaviz, copilul e la facultate”, povestește omul.
Meseriași și agricultori
Intru la bursă, mă insinuez prin mulțimea de oameni care șiruia printre angajatori, ascult, privesc, aflu tot mai multe drame. Mai mulți meseriași în cizmărie privesc timizi spre mesele angajatorilor. Îi întreb ce anume caută și-mi răspund că vor tot ceva pe meseria lor, deși unul dintre ei, de 53 de ani, are și permis de conducător auto. „Am lucrat 35 de ani numai în cizmărie, ultima dată la o firmă de încălțăminte de pe lângă Mall care a fost preluată de fostul director printr-o altă firmă. De două luni îmi tot caut ceva de muncă”, se destăinuie omul. Mai departe, printre firmele ofertante, am găsit și Stațiunea de Cercetări Legumicole (SCL) Bacău, care căuta muncitori necalificați în domeniul agriculturii. „Am avea nevoie de zece muncitori care să știe cât de cât agricultură, mai ales că noi producem semințe pentru agricultură. Deja au depus vreo trei CV-urile, unii sunt chiar de la oraș. O să le dăm salarii de 750 de lei, mai mult nu avem de unde. E greu și pentru noi, mai ales că ne-au tăiat de tot finanțările de la stat și trebuie să ne descurcăm cum putem. A fost extrem de greu anul trecut cu seceta, acum, în iarna asta, am cheltuit mult cu încălzirea serelor. Se mai aude că vor să ne preia cei de la Agenția Domeniilor Statului. Om vedea”, spune reprezentantul SCL.
Frezori pentru clienți din Franța alături de juriști și mediatori
Cu o întârzirere de mai bine de o oră, prin mulțimea agitată, la o masă încropită pe loc, își așează hârtiile și servieta un personaj mai pitoresc al urbei noastre, Vasile Botomei. Se prezintă din partea Baroului de pe lângă UNBR. Botomei căuta să angajeze juriști, economiști, mediatori, traducători, dar și secretară și topometrist în cadastru. În partea cealaltă a sălii, câteva tinere așteptau ciorchine să se așeze la masa unui angajator francez. Aflu că sunt eleve în an terminal la Liceul Letea și ar fi interesate să-și găsească încă de pe acum un loc de muncă. Le-ar încânta un post de secretară, se descurcă, zic ele, să converseze și în limba franceză, deși admit că au cochetat mai mult cu engleza până acum. „Noi avem, deocamdată, doar trei posturi, în special, de frezor și strungar, pentru că lucrăm componente de mașini speciale pentru clienți din Franța”, explică reprezentantul firmei. La nici un metru, dibui un posibil candidat care s-ar potrivi profilului căutat de francezi. E între două vârste, are experiență pe meseriile cerute de angajator, respectiv de frezor, cam 20 de ani la Aerostar și cinci la fosta Mașini Unelte.
Din punctul de vedere al organizatorilor, evenimentul a fost un succes. Judecând după datele parțiale, înclinăm să le dăm dreptate. La bursa generală a locurilor de muncă, până la ora prânzului, au fost înregistrați 1.020 de participanți, dintre care 580 au fost selectați în vederea încadrării. Oferta a venit din partea a 65 de agenți economici și a numărat 850 de posturi din diverse domenii. Următorul eveniment va fi programat la toamnă și se va adresa studenților și absolvenților de liceu și de facultate.
Lasă un răspuns