Aparitia localurilor din care se pot achizitiona legal produse continind substante halucinogene nu a lasat rece comunitatea bacauana. Reactiile sint, din partea cetatenilor, dintre cele mai variate, de la salutarea ideii, pina la revolta impotriva ei. „Eu cred ca ar trebui interzise acoolul, tutunul si conservantii din alimente”, ne scrie un cititor, inducind ideea ca acestea sint mai daunatoare decit produsele halucinogene pe baza de plante etnobotanice. Alti cititori se arata insa, ingrijorati: „Si asa nu te mai intelegi cu tinerii din ziua de azi. Este din ce in ce mai ingrijorator! Consum excesiv de alcool, iar acum, iarba legala”, semneaza Florin pe site-ul Ziarului de Bacau. Alte persoane semnaleaza prezenta unor localuri similare si in alte orase, precum Moinesti, sau alte cartiere ale Bacaului.
„Nu exista o opinie medicala asupra acestor plante”
„Problema e ca nu exista o opinie medicala asupra efectelor acestor plante. Atita vreme cit nu se cunosc posibilele reactii adverse si cum s-ar putea manifesta ele, este clar ca avem de-a face cu ceva din care nu se poate exclude riscul”, spune Radu Nafornita, sef serviciu Centrul Regional de Evaluare, Prevenire si Consiliere Antidrog (CREPCA) Bacau. In momentul achizitionarii produsului, de altfel, clientul este pus sa semneze o declaratie pe propria raspundere, prin care isi asuma consecintele consumului. „Daca dai aceasta declaratie este clar ca te supui unui risc, iar unde este risc este pericol! Mi se pare absurd ca aceste localuri au primit aviz de functionare”, ne-a declarat, contactat telefonic, si dr. Radu Andrei, seful Sectiei Toxicodependenti din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Socola” Iasi.
Despre responsabilitate si asumare
Fiind vorba despre o „chestie legala”, problema consumului de produse provenite din plante etnobotanice, ca si aceea a consumului de tutun sau alcool, ramine una a „moralitatii” si „responsabilitatii”. Este parerea specialistilor de la CREPCA Bacau, si nu numai.
De-a lungul timpului, de altfel, problema consumului de droguri, ca una ce tine de etica si responsabilitate, a mai fost dezbatuta. La fel ca in cazul tutunului, al alcoolului sau chiar al cafelei, spun specialistii, apelarea la orice alte substante care sa-ti induca, cel putin teoretic, o stare de relaxare, tine de personalitatea si gradul de cultura al fiecarui cetatean. „Exista numeroase alternative de a fi fericit, dar daca tu vei fi ales calea extrema de a o atinge apelind la consumul de stupefiante, atunci inseamna ca ai ales cu responsabilitate! Si nu poti fi responsabil cu adevarat decit daca detii toate informatiile referitoare la implicatiile pe care consumul de droguri le are. Este o problema ce tine strict de educatia pe care o primesti, astfel incit, cu cit esti mai bine informat, cu atit vei fi mai apt sa raspunzi de propriile tale actiuni”, se specifica intr-un studiu despre droguri semnat, in 1983, de Andrew Weil, lector la University of Arizona College of Medicine SUA.
anonim a zis
ma tem pentru viitorul copilului meu…rusine
Gabi a zis
trebuie sa ne obisnuim cu anumite lucruri si stari de fapt pe care generatiile vechi nu le pot intelege si probabil ca nu le vor putea intelege niciodata. oamenii astia fac vreun rau ? sparg banci ? omoara sau ranesc alti oameni ? da sau nu ? daca nu, sa nu mai facem din tintar armasar, din moment ce marea majoritate a specialistilor nu se pronunta impotriva acestora, ci doar avertizeaza. apoi unele droguri sunt intr-adevar periculoase si dau dependenta, pe cand altele nu au aceste proprietati. acelea periculoase sunt interzise de lege, e clar. dar ce sa spun de soferii beti la volan care sunt un adevarat pericol public sau alcoolicii care isi distrug familiile ! copii trebuie sa invete sa traiasca intr-o societate in care coexista binele cu raul si sa invete sa discearna intre ele. Adrew Weil are dreptate !