Primul ghid de organizare a unei pensiuni agroturistice montane romanesti apare, in aceasta saptamina, intr-o noua editie. Cartea a fost lansata, in prima sa editie, la sfirsitul anului trecut, la finalul proiectului „Model organizational pentru pensiunile turistice si agroturistice montane”, manageriat de dr. ing. Constantin Popa, administratorul pensiunii Montana din Slanic Moldova si al societatii Rosid Prod din Moinesti.
„Este o lucrare de tinuta – ne-a declarat Constantin Leonte, decanul facultatii de Agricultura a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi -, care acum apare intr-o tinuta grafica de exceptie, intr-o editie revazuta si adaugita. Lucrarea, prefatata de academicianul Valeriu Cotea, a fost realizata, de altfel, în colaborare cu specialisti de la universitatea noastra si cu societatea Evicor din Onesti”.
Proiectul, care a vizat bunele practici în pensiunile agroturistice montane din tara noastra, a fost finantat, in anul 2008, din fonduri Phare, prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est. „Rezultatele studiului s-au concretizat într-un ghid adresat proprietarilor de pensiuni, dar si celor care doresc sa demareze o afacere în domeniu – spune Constantin Popa. Am beneficiat de sprijinul profesorilor universitari Constantin Leonte, Aura Briscaru, Aurel Chiran si Ioan Valeriu Ciurea. Ghidul cuprinde sfaturi practice, dar si elemente de cultura organizationala, oferind un model de proceduri pe exemplul Pensiunii Montana, unde a fost dezvoltat, si doreste sa vina în ajutorul firmelor de profil, în contextul unei piete a turismului cu o concurenta tot mai acerba”.
Editia a doua a cartii va fi lansata simbata, 21 februarie, la Slanic Moldova, in prezenta oamenilor de afaceri din turismul montan, a universitarilor ieseni care au sprijinit proiectul, a reprezentantilor autoritatilor locale si a ziaristilor.
Evenimentul are o dubla valenta, pentru ca autorul ghidului sarbatoreste, tot acum, 60 de ani de viata. „Mi-am dedicat ultimii 15 – 20 de ani – spune Constantin Popa – montanologiei, turismului montan si am reusit sa accesez mai multe proiecte finantate de Uniunea Europeana in acest sens. Experienta acumulata incape intre copertile unei carti care sper sa fie utila tuturor celor interesati de acest domeniu de viitor al economiei nationale”. Amfitrionul evenimentului va fi, deci, dublu sarbatorit si, dupa propriile declaratii, vrea sa dea, astfel, exemple pina la capat. El isi va trata invitatii in dulcele stil clasic, adica traditional romanesc, Pensiunea Montana fiind renumita prin bucataria traditionala. La vreme de iarna, tuiculita galbena, in butoaie de dud va deschide festinul, si va atita interesul pentru platourile cu bucate ecologice scoase ca din camara bunicilor, care vor deschide drumul pentru partea grea a programului, din care nu vor lipsi scrumbia de Dunare, ajunsa, pe Siret, direct in Trotus, apoi in apa Slanicului ce trece chiar prin curtea pensiunii. Evident, totul se va acompania, pe notele orchestrei, cu un rubiniu de Muncelu, care trezeste pofta de viata mai abitir ca renumitele medicamente internationale. (Petru DONE)
Lasă un răspuns