Proiectul Legii privind Camerele pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala al deputatului de Bacau (Colegiul 5) Mihai Banu, a ajuns, in aceasta saptamina, la Senat, dupa ce a fost depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor. Proiectul este sustinut de un numeros grup de deputati (35 din PNL si unul din PSD plus PC), intre care se afla si deputatul bacauan Ionel Palar. „Este varianta finala a proiectului pe care l-am conceput si l-am dezbatut, mai bine de doi ani, cu specialistii din agricultura si cu cei care sint direct beneficiarii infiintarii camerelor agricole” – ne-a declarat Mihai Banu. Un proiect pe aceeaiasi tema se afla si el pe masa parlamentarilor (inaintat la Senat), dupa cel intocmit de un grup de sase parlamentari ai PSD si PD-L.
„Nu putem vorbi de o dezvoltare eficienta a spatiului rural – a precizat Mihai Banu – fara o administratie eficienta. Camerele agricole, organizate pe cele opt regiuni de dezvoltare din Romania, una fiind Regiunea Nord-Est, pot oferi aceasta sansa. Aceste structuri vor pregati spatiul rural romanesc pentru cea de a doua etapa a Politicii AgricoleComune, care va incepe din anul 2013”. Propunerea infiintarii camerelor agricole porneste de la realitatea definita prin degradarea economica a gospodariilor taranesti, imbatrinirea satelor, farimitarea terenurilor, migratia tinerilor, reducerea prezentei produselor romanesti pe pietele interne si internationale, inrautatirea calitatii vietii, degradarea solurilor din zona de deal si de munte si absenta politicilor de agromediu.
Alta fata spatiului rural
Autorul proiectului crede ca serviciile de consiliere, consultanta si intermediere furnizate beneficiarilor din zonele rurale va readuce, in primul rind, increderea tinerilor in satul romanesc si ca implicarea fermierilor in monitorizarea activitatii camerelor agricole le va face eficiente. „Se vor afla, la aceeasi masa – se arata in expunerea de motive -, reprezentanti ai fermierilor alesi in mod democratic si specialisti ai aparatului tehnic al Camerei pentru Agricultura. Participarea specialistilor si fermierilor la intermedierea proceselor de arendare, concesionare si inchiriere va accesa comasarea terenurilor agricole si va conduce la dezvoltarea marilor companii agricole”. Iar dezvoltarea modulelor din spatiul rural va asigura bazele elaborarii si aplicarii politicilor diferentiate. Infiintarea, organizarea si functionarea camerelor agricole se bazeaza, astfel, pe zece principii, intre care descentralizarea, autonomia, profesionalizarea si incompatibilitatea statutului de functionar public in structurile statului cu cel de reprezentant al comunitatilor rurale.
Un proiect structurat pe model bacauan
Diferenta neta dintre cele doua proiecte de lege pe aceasta tema o da caracterul aplicat al celui initiat de deputatul Mihai Banu. „Am pus in anexele la proiect – spune autorul acestuia – scheme concrete de infiintare si de functionare a noilor structuri, pe modelulul propus pentru comunitatilor rurale din judetul Bacau”. In simularea unei asemenea structuri, judetul Bacau a fost impartit in 25 de zone, cu doua pina la sapte localitati, pentru o suprafata agricola de aproape 320.000 de hectare si aproape 32.000 de exploatatii agricole. Pentru aceasta ar trebui sa lucreze numai 99 de angajti ai birourilor tehnice teritoriale si judetean, redistribuiti din actualei institutii agricole judetene. „Configurarea noii structuri – a mai spus Mihai Banu – trebuie sa inceapa de la baza, cu intocmirea listelor electorale pentru cei care vor candida la o functie in Camera agricola. In 30 de zile trebuie depuse candidaturile, validate in 45 de zile, iar in doua luni trebuie sa fie ales colegiul teritorial. In patru luni, insa, trebuie constituit colegiul judetean si in termen de cinci luni cel regional al camerelor”. Structurarea regionala a camerelor agricole este inca o deosebire a acestui proiect de lege, fata de concurentul sau. Insa asupra acestor proiecte vom reveni.
Lasă un răspuns