– in ansamblul rezidential din cartierul CFR locuitorii s-au revoltat impotriva firmei Conextrust, care doreste sa amplaseze in coasta caselor o statie de beton n locuitorii se tem ca statia ii va polua, iar copiii lor vor creste in praf si zgomot – ei se opun obtinerii autorizatiei de mediu de catre firma – APM a organizat o dezbatere publica intre cetatenii din Cupidon si conducatorii firmei
Linistea locuitorilor din noul ansamblu rezidential Cupidon, din cartierul CFR, este zdruncinata de o societate bacauana care vrea sa amplaseze in coasta lor o statie mobila de betoane. Oamenii s-au revoltat, iar pina acum, discutiile cu sefii firmei Conextrust nu au dus la nici un rezultat. Nici macar dezbaterea publica organizata joi dupa-amiaza, de catre Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Bacau. Cei care si-au achizitionat locuintele in cartierul rezidential nu vor sa accepte amplasarea statiei linga ei si se opun avizarii de catre Mediu a proiectului. Sefii societatii nu concep sa mute statia mai incolo, desi detin peste opt hectare de teren pe strada Tolstoi.
„Nu vrem sa ne crestem copiii in praf”
In cartierul Cupidon s-au construit patru vile, iar alte cinci sint in constructie. In total, sint 96 de apartamente, pe care bacauanii le-au achizitionat pentru a trai in liniste si cit se poate fara poluarea din centrul orasului. La dezbaterea publica de ieri, mediata de cei de la APM, fiecare parte a avut posibilitatea sa isi prezinte punctul de vedere. Marin Mara, evaluatorul care a facut studiul de impact asupra mediului, a prezentat studiul si concluziile. Din punctul lui de vedere, instalatia respecta conditiile de poluare, se incadreaza in statusurile cerute, iar in cazul aparitiei unor accidente, societatea trebuie sa ia masuri. Acestea nu au fost multumitoare pentru oameni, care au motivat ca ei nu pot accepta ceva ipotetic si niste calcule matematice. „Nu vrem sa ne crestem copiii in praf. Dumneavoastra ati sta si v-ati creste copii linga o statie de betoane? De ce nu mutati statia in capatul celalalt al amplasamentului?”, au spus oamenii. Locatarii din Cupidon au pus pe masa mai multe probleme: nivelul de zgomot, inregistrat in malaxorul care va toca materialul pentru beton, nivelul de praf si mai ales zgomotul si praful pe care il vor face CIF-urile ce vor incarca materialul produs in statie si care va pleca spre distribuitori. „Nu ne-am impotrivi daca ati face o fabricuta, depozite, dar nu o statie de beton. Ce inseamna pentru dumneavoastra o zona preponderent industriala? Nu este jumatate plus unu, adica industriala, dar si de locuit? Ne-am mutat aici sa avem liniste. Opinia noastra influenteaza obtinerea avizului de Mediu? Credem ca domnul Mara a facut un studiu partinitor, care raspunde la problemele firmei, si nu si la problemele noastre”, a spus notarul Carmen Zaharia, „purtatorul de cuvint” al oamenilor din Cupidon. Alt localnic, care s-a recomandat inginerul Taga, a aratat ca, la o capacitate de 400 metri cubi de beton pe zi, cit are statia, ar insemna un transport cu 40 de betoniere, adica 80 de drumuri pe zi. Reprezentantii firmei au spus ca au nevoie de o capacitate de 120 de metri cubi. „V-ati muta copilul la 200 m de statie? Cind se descarca CIF-urile, nu se produce praf?”, l-a intrebat el pe Viorel Rusu, directorul Conextrust, dar si pe cei de la APM.
Statia a fost pornita fara avizul de la Mediu
In discutie a mai aparut o problema. Dat fiind conflictul existent, cei de la APM au interzis functionarea statiei mobile. „Am cerut si o expertiza la ICECOM Bucuresti, singura institutie abilitata sa faca masuratori. Uitati ce zice raportul, ca indeplinim toate conditiile de mediu. Este o statie performanta si accept chiar sa fiu monitorizat zilnic de Mediu si de dumneavoastra”, a spus Viorel Rusu. „De ce ati efectuat testele la statie daca noi am interzis sa se umble la ea? Nu pot lua in calcul acest raport, pentru ca ati incalcat ceea ce noi am stabilit. Nu aveti voie sa functionati si sa faceti probe”, au spus reprezentantii APM. Discutiile au atins si o declaratie pe propria raspundere, data de constructorul ansamblului rezidential, „Crina Imobiliare”, prin care acesta spune ca nu isi asuma disconfortul creat locuitorilor ulterior, dat fiind ca este o zona preponderent industriala. „Noi nu stiam ca intentionati sa construiti aici. Puteati face orice altceva, dar care sa nu polueze. In nici un caz o statie de beton. Tocmai de aceea am spus preponderent industriala si nu industriala. Eu ii sustin pe acesti oameni”, a spus Crina Verbaza. Catalin Dociu, un alt locatar, a intrebat si el la conditiile de mediu, daca studiul e facut in Bacau si „ce treaba are frontul atmosferic din Islanda?”. Discutiile au degenerat, fiecare parte sustinindu-si punctul de vedere. Oamenii sa mute statia mai departe de ei, mai ales ca la capatul vilelor se va face un teren de joaca pentru copii, iar daca nu, se vor impotrivi eliberarii avizului de mediu. Viorel Rusu a sustinut partea lui, ca statia este performanta, nu va polua, ca are angajati profesionisti care nu vor permite producerea unor accidente si ca nu va muta statia deoarece are un plan de dezvoltare a zonei, un flux tehnologic, care nu permite acest lucru. La final, cele doua parti s-au amenintat ca isi vor cauta dreptatea in instanta.
Lasă un răspuns