„In ziua in care a implinit 58 de ani, Constantin Popa a scos la vedere o carte” – scriam, cu doi ani in urma, despre lucrarea „Itinerarii turistice montane”, fiind martor la acel eveniment. Acum pot reproduce aceeasi propozitie, dar schimb doar numeralul, pentru ca autorul cartii a tocmai a implinit 60 de ani si a facut, tuturor celor care l-au sarbatorit, surpriza sa le puna in fata editia a doua a acestei lucrari stiintifice, „revizuita si completata”, editata la Editura Terra Nostra din Iasi si tiparita in conditii grafice excelente.
„Efortul – spune autorul cartii – a meritat, pentru ca aceasta are la baza teza mea de doctorat, dedicata montanologiei, in general, turismului montan, in special, si modului de organizare a pensiunilor montane, in particular”. Lansarea celei de a doua editii a cartii „Itinerarii turistice montane” a avut loc la Pensiunea Montana, din Slanic Moldova, unitatea turistica pusa „la bataie” pe rol de laitmotiv al lucrarii, „model” si pentru alte lucrari ale aurtorului pe aceeasi tema, cum este recent aparutul Ghid al pensiunilor montane. La eveniment au participat parlamentari de Bacau, oameni de afaceri, reprezentanti ai autoritatilor locale din zona, sefi de institutii si zaristi. Atmosfera academica a evenimentului a fost asigurata prin prezenta academicianului prof. dr. Valeiu Cotea, care semneaza si prefata cartii, a prof. dr. Petrica Magazin si a prof. dr. Constantin Leonte, decanul Facultatii de agricultura, toti trei de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (UAMV) din Iasi.
Constantantin Popa s-a indragostit de montanologie, o disciplina spre care a venit – cum preciza academicianul Valeriu Cotea -, din „spatii inchise, dintre dealurile Glavanestiului, spre munte, spre aerul tare si curat al padurilor, spre clipocitul vesel al piraielor”. Cartea a fost apreciata ca un inceput de drum pe un tarim inca virgin in literatura de specialitate, al montanologiei si agroturismului. Ea abordeaza atit aspectele mondiale ale dezvoltarii turismului si agroturismului, cit si pe cele ale turismul si agroturismul din Romania si face o aplicare sintetica in acest domeniu, asa cum arata el in acest moment, in economia judetului Bacau. In mod firesc, „itinerariile” acestui excurs stiintific se opresc pe Valea Slanicului, una dintre zonele cu cel mai mare potential turistic ale judetului si, pina acum, cel mai bine pus in valoare. Un subcapitol este dedicat, aici, traseelor turistice din zona, iar altul gospodariilor cu destinatie turistica si agroturistica, astfel incit cartea este si un real ghid pentru alegerea destinatiilor de vacanta.
Dr. ing. Constantin Popa, administratorul societatii Rosid Prod din Moinesti si al Pensiunii Montana, este absolvent al UAMV Iasi din 1982. Timp de zece ani a condus mai multe unitati economice din agricultura, iar dupa 1990 s-a lansat in afaceri si in domeniul turismului montan si a reusit performanta de a fi investitorul din judetul Bacau cu cele mai multe proiecte finantate cu bani europeni (sase!), in perioada 2004 – 2008, intre care trei proiecte Phare si unul Sapard (pe agroturism montan). Autorul cartii este si coordonatorul Centrului Regional de Resurse in Turism, creat in anul 2005, cu sediul la Pensiunea Montana. (Petru DONE)
Interesant!
La nivel national, se practica acest sistem de prezentari si lanasari de carte.
Toata stima pe ntru d-l Popa, dar, de ce n-a invitat macar un ONG, cu domeniul de activitate „turismul-montan”?!!
Poate, ca noi cei de la CETM SANDRU, stim mai multe despre turismul montan! Am zis, poate!
E bine, ca mai scrie cineva despre Valea Slanicului, de altfel cam pustie! Adevarat, cu un potential turistic mare! Unde sunt turistii? Merg des in zona, putini turisti si mai putini montaniarzi!! Pana atunci, citim carti despre turismul montan!
La mai multe, d-le C. POPA