– mii de pensionari din județ nu și-au încasat, ieri, pensiile – poștașii au refuzat să mai transporte cu mașinile proprii coletele și banii pentru pensionari, sub pretextul că sunt nemulțumiți că le-a fost redus tariful plătit de companie pentru acest serviciu – până în primăvară, transportul se făcea cu mașini luate în leasing operațional
Florentin RADU
Claudiu TĂNĂSESCU
Mii de pensionari din tot județul nu și-au primit ieri pensiile sau le-au încasat cu întârziere din cauza unui protest al poștașilor. Potrivit liderului local al Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, Sorin Șova, o parte dintre angajații Oficiului Județean de Poștă Bacău au refuzat ieri, dimineață, să mai transporte în județ cu mașinile proprii corespondența și banii de pensii. Gestul acestora a apărut, susține Șova, după ce, zilele trecute, poștașii au fost anunțați că vor primi mai puțini bani de la companie pentru că își folosesc mașinile proprii. De fapt, tot tărăboiul a pornit la începutul lunii martie, când a expirat leasingul operațional încheiat de Poșta Română cu firma care asigurase mașini pentru transportul corespondenței, a coletăriei și a banilor pentru pensionari și alți beneficiari. De atunci, treptat, firma de leasing a început să-și retragă mașinile, ajungând ca, în prezent, Oficiul Județean de Poștă Bacău să mai aibă doar câteva mașini.
„Cât timp a fost valabil contractul, firma de leasing primea 1,2 lei pe kilometru – încearcă o explicație liderul Șova. Ulterior, ca să meargă firma mai departe, s-a convenit să le plătească angajaților un tarif de un leu pe kilometru pentru a transporta cu mașinile proprii coletăria și banii de pensii, indemnizații, alocații ș.a.m.d. Cu două zile în urmă, ne-au informat că nu mai pot plăti atât și că le vor da doar 65 de bani pe kilometru. Or, în condițiile acestea, oamenii au refuzat să-și mai folosească autoturismele lor, astfel încât, la prima oră a zilei, peste 60 de localități din județ nu primiseră banii de pensii și restul. Și nici nu cred că se va mai întâmpla acest lucru până la sfârșitul zilei”. De altfel, nici după ora prânzului, mașinile Poștei nu ajunseseră în zonele mai îndepărtate ale județului.
În teritoriu, situațiile erau împărțite, unele angajate de la oficii susținând că le-au sosit mașinile cu bani, altele însă confirmând întârzierile. Abia după ora 13, două mașini au fost trimise în zonele Moinești și Moinești. „Am discutat cu doamna director Chelaru de la Poșta Bacău – spune Liviu Crețu, directorul Casei Județene de Pensii Bacău – și m-a asigurat că au fost doar câteva întârzieri și că se va rezolva problema. Eu sper să nu se ajungă la blocarea plății pensiilor și a celorlalte drepturi, pentru că, totuși, este un contract semnat la nivel național care trebuie respectat. Noi plătim Poștei pentru aceste servicii un leu pentru fiecare cupon”.
În tot județul, există circa 170.000 de beneficiari care primesc banii prin Poșta Română. Dintre aceștia, aproape 160.000 sunt pensionari (inclusiv cei 19.000 de pensionari agricultori). Jumătate din totalul lor sunt din orașe, restul fiind din mediul rural. Doar 24.000 au optat să încaseze drepturile bănești direct pe card, restul aducându-le banii poștașii la domiciliu.
Conducerea locală a Poștei a refuzat să ne ofere detalii despre problema plății pensiilor.
Autoritățile, insensibile la problema pensiilor furnizate prin Poștă
Prefectul Claudiu Șerban susține că în județul nostru nu a fost semnalată nicio problemă legată de faptul că pensionarii nu și-au primit pensiile. Mai mult, prefectul arată că Instituția Prefectului județul Bacău nu se poate implica în problemele unei companii private. Însă Compania Națională Poșta Română este o companie de stat și în niciun caz privată. „La nivelul județului Bacău nu ne confruntăm cu această problemă, așa cum am văzut în alte județe. Nu s-a plâns nimeni, dar rolul nostru este să găsim soluții pentru cetățenii județului. Fiind însă o companie privată, rolul nostru este limitat, dar vom căuta soluții pe măsură ce vor apărea semnale din județ și vom încerca să rezolvăm fiecare caz în parte”, a declarat prefectul Claudiu Șerban.
Nici primarii din județ nu știu prea multe. „Eu sunt în localitate, dar nimeni nu s-a plâns. Avem o dirigintă la Poștă veche de 30 de ani și niciodată nu s-a semnalat vreo problemă”, a declarat Ioan Bujor, primarul comunei Dofteana. La Poduri se știa de criza mașinilor, dar se aștepta o soluție. „Am vorbit la oficiul poștal și mi s-a transmis că se încearcă rezolvarea problemei în jurul orei 1. Li s-a promis și lor că va veni o mașină care să aducă banii”, a declarat Diana Albu, viceprimarul comunei Poduri. La Comănești primarul Viorel Miron spune că nu are plângeri de la pensionari. „Nu am primit nicio reclamație. Exact asta nu mai aveam acum pe cap și sincer nu putem trimite o mașină. Trebuie o firmă de pază care să asigure transportul când vorbim de sume de bani, pentru că nu își asumă nimeni niciun risc”, a declarat Viorel Miron.
Federația Pensionarilor: Poșta să ia măsuri pentru plata pensiilor
Vicepreședintele Federației Naționale a Pensionarilor, Viorel Copil, a declarat că este dreptul angajaților din Poștă să protesteze, însă conducerea companiei trebuie să ia măsuri să ajungă pensiile în timp util la oameni, întrucât pentru acest serviciu încasează comision. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a spus însă că nu crede că se va întrerupe plata pensiilor în urma protestelor de la Poștă, întrucât comisioanele pentru acest serviciu reprezintă o parte importantă în veniturile companiei și, dacă nu se respectă contractul, se pot aplica reduceri. Ea a adăugat că sindicaliștii din Poșta Română nu au sesizat niciodată Ministerului Muncii vreo problemă legată de relația cu angajatorul, prin urmare nu au parcurs căile legale pentru declanșarea unei greve.
bibi a zis
de ce seful Postei Romane are salariul de 48.000de lei ?? ce performante are ??? este asa de performanta si are profit Posta ???
Ion Popa a zis
Din surse sigure postasii vor plati pensiile la zi chiar daca fostul director Sorin Sova saboteaza activitatea postei de ciuda ca nu mai este directo si vezi Doamne acum este lider sindical. Marti a amenintat soferii ca daca pleaca in cursa el va anunta politia, iar dupa ce a proliferat amenintari in tranzit unde a fost izgonit de seful tranzitului a mers la OPDC – acolo unde sunt aproape 100 de factor postali si a incercat sa-i determine sa faca greva , dar spre cinste postasilor a fost refuzat.
Aplecat ca un catel cu coada intre picioare. BRAVO POSTASI bacauani ca v-ati trezit.