Peste 100 de voluntari s-au prezentat, duminică, la Târgul Voluntarilor, în Parcul Catedralei, în încercarea de a atrage noi susținători și noi colegi care să se alăture nobilelor misiuni la care s-au angajat. Acțiunea a făcut parte din „Săptămâna Națională a Voluntariatului”, eveniment organizat timp de șapte zile de Fundația de Sprijin Comunitar (FSC) Bacău. Organizațiile non-guvernamentale și-au prezentat proiectele pe care le derulează, în speranța de a convinge cât mai mulți adolescenți și adulți să îmbrățișeze cauza lor.
Pe o vreme de excepție, rând pe rând, voluntarii încep să se organizeze, ridicând corturile, lipind afișe cu îndemnuri de a li se alătura și afișând banere cu sigla fundației pe care o reprezentau. „În primul rând – a declarat Iosif Ilieș, reprezentantul Fundației «Sf. Ioan Bosco» – ca voluntari, le oferim posibilitatea de a petrece o lună de zile cu copiii în Tabăra de Vară, unica activitate de acest gen din zona noastră. Pot face activități manuale, sportive, artistice, în funcție de abilitățile fiecăruia. Apoi, va fi o lună de lucru în echipă cu alți tineri, pentru că aici se vor întâlni cu voluntarii care sunt la noi deja, iar, pe timpul anului, au posibilitatea de a face voluntariat la Centrul de zi”.
Alături e inimoasa Georgiana, voluntar la Habitat for Humanity, aflată de la vârsta de 10 ani în slujba voluntariatului și care, peste doar câteva zile, urmează să atingă vârsta majoratului. „Am adus tricouri, am adus calendare, informații despre Habitat For Humanity, încercăm să facem fundraising și să atragem voluntari de partea noastră”. Mai departe, observ mișcare în uniforme la standul celor de la „Cercetașii României”. „Vrem să le arătăm celor interesați – explică Gabriel Fodor, de la Cercetașii României – ce facem noi, în general: lucrul cu copiii, activități de ecologizare, activități de caritate. Educația pentru viață cred că este atuul nostru. Avem colegi care de la vârsta de 7 ani au venit la noi, și îți dai ușor seama, la vârsta majoratului, că au crescut la «Cecetași». Au învățat să se descurce în viață. Aveau educația de bază din familie, de la școală, dar nu și pe cea a vieții. Noi reușim să-i mobilizăm, să-i scoatem din timiditatea pe care o au, la noi încep să socializeze foarte mult și extrem de ușor”. Spre margine, veniți de la Onești, voluntarii Asociației Kolping se străduiesc să iasă în evidență.
„Suntem de 20 de ani prezenți în această zonă, a ONG-urilor – spune Corneliu Bulai, de la Asociația Regională Kolping Moldova – la Onești, Bacău, Valea Seacă, Faroani, Oituz, Ploscuțeni, în județul Vrancea, și Bârlad, județul Vaslui. Am ajuns și în Bacău, unde vom sta de vorbă cu cei care ne vor vizita, să-i invităm la acțiunile noastre, să prindem idei, să prindem soluții și să ne dezvoltăm împreună. Acum dezvoltăm mai multe inițiative de voluntariat în care vrem să-i prindem pe toți cei care doresc să sacrifice o bucățică din timpul lor pentru a fi solidari cu grupurile țintă pe care ni le propunem”. Reținem din programul evenimentului muzica ușoară, dansurile și voia bună expusă din abundență de tinerii voluntari. Însă nu pot să trec cu vederea prestațiile artistice ale Dumitriței, voluntar la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău (CPECA), dar mai ales ale micuței Ștefania, de la Kolping, pe care nu a intimidat-o nici măcar ploaia răcoroasă de vară, susținută fiind de colegi sub stropii nemiloși, încă o dovadă a solidarității specifice voluntarilor. De altfel, gestul lor a fost urmat imediat de colegii de la CPECA care, la râdul lor au susținut-o, dansând în ploaie și agitând mâinile cu baloane albastre, culmea!, pe acordurile melodiei „Set fire in the rain”. Au mai evoluat tinerii de la No Studio, în ritm de hip hop și beatbox, și nebunaticii de la Musical Art, care cu gesturile lor extreme de parkour au reușit să smulgă ropote de aplauze. (Florentin RADU)
GIGEL a zis
Buna ziua,
Sunt tare curios! Aceasta asociatie „regionala Kolping” cu cine anume „colaboreaza” la Onesti? Unde isi desfasoara activitatea ca as vrea si eu sa intru in dialog si „schimb de idei, de initiative si de voluntari” cu ei… Pe bune! Asa cum fac si ei: adica nu colaboreaza cu nimeni… Apropo, SCOUT nu a fost pe acolo???? Stiati ca la Oituz o organizatie de pe langa o biserica a disparut cand au aparut ei? Oare de ce??????
Hai bai, BULAi mai du-te…!