Conform traditiei stabilite in Biserica, in cursul Postului Mare se posteste astfel: in primele doua zile (luni si marti din saptamina prima) se recomanda, pentru cei ce pot sa tina, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare pina spre seara, cind se poate minca putina piine si bea apa; la fel in primele trei zile (luni, marti si miercuri) si ultimele doua zile (vinerea si simbata) din Saptamina Patimilor. Miercuri se tine post pina seara, cind se maninca piine si legume fierte fara untdelemn. In restul, in primele cinci zile din saptamina (luni-vineri, inclusiv) se maninca uscat o singura data pe zi (seara), iar simbata si duminica de doua ori pe zi, legume fierte cu untdelemn si putin vin.
Se dezleaga de asemenea, la vin si untdelemn (in orice zi a saptaminii ar cadea), la urmatoarea sarbatori insemnate in calendar cu cruce neagra: Joia Canonului celui Mare, inainte-serbarea si dupa-serbarea Buneivestiri (24 si 26 martie), precum si in ziua Sfintului Gheorghe (23 aprilie), iar dupa unii si in Joia Patimilor. La praznicului Buneivestiri (25 martie) si in Duminica Floriilor se dezleaga si la peste.
Din cele mai vechi timpuri, postul Paresimilor a fost tinut cu multa rigurozitate. De altfel, pina astazi, postul acesta este inca cel mai mult respectat in crestinatatea ortodoxa, chiar daca nu se respecta intru totul regulile postirii.
Lasă un răspuns