Oameni de afaceri, directori de bancă și oficialități locale au participat, marți seara, la restaurantul Cribs din Bacău, la o interesantă și extrem de relaxantă seară dedicată vinurilor de superclasă și mâncărurilor selecte. Ajunsă deja la a șasea ediție, degustarea de vinuri dedicată mai ales celor care vor să-și educe gusturile a beneficiat de suportul Cramei Vinarte care a pus la dispoziție cinci dintre cele mai selecte soiuri din portofoliu: Riesling sec -Terasele Danubiene, Cuvee Sauvignion Blanc, Roze Sec – Terasele Danubiene, Nedeea – Fetească Neagră și Soare – Cabernet Sauvignion.
Tonul degustărilor a fost dat de Anghel Mihai Petre, cavaler al Ordinului European al Cavalerilor Vinului și organizatorul Legatului Iași, invitat special de amfitrionul evenimentului Cristian Bunea. „Legatul Iași s-a constituit în 2011 – spune Anghel Mihai Petre – și deja numără aproape 50 de cavaleri, la care sunt subordonate Scaunele cavalerești. Intenționăm să constituim un Scaun și în Bacău, poate la anul, când vrem să înființăm unul și la Suceava. Rostul nostru este păstrarea tradițiilor culturale în domeniul vinului, dar dorim să încurajăm participarea la festivaluri și sărbători ale vinului, la turism viticol, încurajarea participării la degustări – ceea ce facem noi acum -, la discuții prietenești, socializarea în jurul unui pahar de vin, și de ce nu, să învățăm câte ceva despre un vin bun, despre degustarea lui și asocierea potrivită cu un menu”.
Maestrul de ceremonii a fost ales somelierul Stelian Ștefan, un tânăr, dar extrem de talentat specialist, care a transformat seara într-o excelentă reprezentație, interacționând permament cu participanții la evenimentul oenologic și oferindu-le elegant instrumentele necesare găsirii echilibrului și calității din vin. „Ideea e să nu stau eu foarte mult în față și dvs. în bancă, pentru că nu sunt profesor, ci doar un consumator de vin. Diferența este că dvs. plătiți ca să beți vin, iar eu sunt plătit ca să beau vin”. A urmat degustarea propriu-zisă, în care participanții au îmbinat perfect preparatele pregătite de Chef Teo (vitello tonnato, creveți cu tăiței pe baghete de dovlecei, cotlete de berbecuți cu cartofi noi în crustă și morcovei glazurați, alături de desertul Cribs) cu fiecare dintre vinurile Vinarte indicate de somelierul Stelian Ștefan. La final, participanții au fost invitați să numească vinul considerat cel mai pe placul lor. Următoarea reprezentație este programată pentru data de 14 iunie când vor fi degustate alte sortimente, de data aceasta din Crama Atelier Murfatlar, colecția M1, la care invitată va fi Irinel Macici, fiica reputatului Răzvan Macici, cunoscut vinificator. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns