• 18 familii din Brătulești și-au pus speranța în ajutoarele de la Guvern • ei speră că acestea vor veni repede pentru ca iarna să nu-i prindă prin vecini • singurul care i-a ajutat pînă acum a fost preotul din localitate, care a făcut rost de ajutoare
În luna martie a acestui an, focul a mistuit aproape în întregime un cartier al orașului Dărmănești. Au ars atunci în Brătulești 18 case. O singură scînteie a lăsat fără agoniseala de o viață 23 de familii. „Incendiul a izbucnit în jurul orei 11.30 și, din cauza vîntului care sufla cu o viteză de peste 100 kilometri la oră, pala de foc s-a întins la toate casele. Pompierii au sosit imediat la fața locului, dar drumul este îngust și nu au putut trece cîte două mașini. Casele, construite din lemn și chirpici, au ars imediat”, ne-a declarat Dumitru Cojocaru, primarul orașului Dărmănești.
Dezastrul s-a abătut și asupra familiei lui Alexandru Trupcic. Acesta este tatăl a șapte copii, dintre care șase sînt minori. Rămași fără acoperiș deasupra capului, ei au fost adăpostiți în Casa Parohială de către părintele catolic Eugen Lucaci, unde stau și acum. „Ne-a ars tot, toată munculița mea de-o viață. Mi-a ars pînă și cîinele în coteț. Am și-acum în cap urletele bietului cățel, pe care n-am avut cum să-l salvăm. Abia am reușit să scoatem vaca din grajd, cu pături umede pe cap”, ne-a povestit Ana Lucia Trupcic, soția lui Alexandru. În fața sinistrului, singura grijă a familiei a fost să-și pună la adăpost copiii. Cel mai mic membru al familiei are un an și nouă luni, iar cel mai mare abia a împlinit 18 ani. Ana Trupcic este din nou însărcinată, iar familia trăiește acum doar de pe urma ajutoarelor. Din casa cu două camere au mai rămas trei pereți care au fost reamenajați cu lemn primit de la patronul lui Alexandru. Tatăl lucrează în prelucrarea lemnului, iar Ana are grijă de copii.
Preotul Eugen Lucaci s-a ocupat cu strîngerea ajutoarelor din străinătate pentru a alina suferința celor năpăstuiți în incendii. „El a cumpărat pe cont propriu tablă de 200 milioane de lei și a adus ajutoare din Italia, Germania și Anglia în valoare de 350 de milioane de lei”, a mai precizat primarul Cojocaru.
Cu toate că situația lor este foarte grea, familia Trupcic a dat celorlalte familii suferinde șase căruțe din ajutoarele primite. Primăria a alocat pentru toate familiile calamitate 192 de milioane de lei, bani cu care s-a cumpărat nisip, bolțari, ciment, balast. Soarele s-a ivit mai repede la familia Trupcic, deoarece ei sînt cei mai avansați în construcția noii case. Pentru a finaliza lucrarea, familia Trupcic a solicitat un ajutor de urgență prin intermediul Direcției Generale de Muncă și Solidaritate Socială (DGMSS) Bacău de la Guvern. „Noi am încheiat ancheta socială. Dosarul va trebui să treacă pe la Primărie și Prefectură spre avizare, apoi pe la ministerul de resort și apoi la guvern”, ne-a declarat Neculai Cucu, director asistență socială la DGMSS Bacău. Paguba familiei Trupcic se ridică la 258 de milioane de lei, însă daunele produse la toate cele 18 de familii se ridică la peste 5,2 miliarde de lei. Preotul Eugen Lucaci a reușit să facă mai mult decît statul. Un exemplu și pentru alții, care așteaptă mereu ca totul să se rezolve la București. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns