Trei pacienți au beneficiat de intervenții chirurgicale pe retină. Dacă investiția se va dovedi rentabilă, Bacăul ar putea prelua din fluxul pacienților care se duc la clinicile oftalmologice din București sau Iași.
Ramona IONESCU
Băcăuanii cu probleme oftalmologice severe pot fi operați pe retină la Spitalul Județean de Urgență Bacău, la Secția Oftalmologie. Acest lucru este posibil datorită parteneriatului existent între spital și mediul privat. O firmă de specialitate a pus la dispoziția unității medicale aparatură de ultimă generație, iar singurul oftalmolog specializat în intervenții pe retină este dr. Alina Popa. Ea este singurul oftalmolog din Bacău care operează în sistemul public și al doilea specialist din Moldova care operează pe retină. Dr. Popa a operat deja trei pacienți. Unul avea „traumatism cu cristalin luxat”, un alt pacient a fost diagnosticat cu „hemoragie la fond de ochi”, iar cea de-a treia persoană suferea de diabet și avea „dezlipire de retină”. Primele operații pe retină s-au făcut la Secția Oftalmologie în apropierea Paștelui. De atunci și până în prezent, medicii au urmărit evoluția pacienților și spun că aceștia se simt foarte bine.
Printre cei operați de dr. Alina Popa se numără și Meluță Bandrabur, 55 de ani, din satul Câmpeni, comuna Pârjol. Bărbatul spune că a căzut pe gheață iarna trecută și s-a lovit la cap, iar a doua zi și-a dat seama că nu mai vede. „Când m-am trezit, nu mai vedeam deloc – declară Meluță Bandrabur. M-am speriat și m-am dus la medic. Am fost luat în evidență și când mi-a venit rândul am fost operat. Dacă nu se făcea operația în Bacău, n-aș fi avut posibilitatea să mă duc la București, iar acum eram orb”. Bărbatul și-a recăpătat vederea, însă, mai este necesară o intervenție oftalmologică. „Chirurgia efectuată de noi este minim invazivă (23 gauge-cam 0.8 mm). Urmează implantul de cristalin, iar pentru a putea face operația trebuie să găsim soluții financiare pentru că pacientul nu poate suporta costurile integrale ale operației”, spune dr. Alina Popa, medic oftalmolog. O astfel de intervenție costă între 7 și 10 milioane de lei vechi. În schimb, la o operație pe retină, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate suportă aproximativ 1.800 de lei
Aparatură de probă
Dacă vor exista suficiente cereri pentru intervenții chirurgicale pe retină, conducerea SJU Bacău spune că este dispusă să cumpere aparatura respectivă. Prețul de achiziție este estimat la 150.000 euro. „Sunt dispun să sprijin această investiție – declară Dan Stoica, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău -dacă se dovedește rentabilă. Trebuie să analizăm acest lucru și din punct de vedere al posibilităților financiare. Vrem să atragem în Bacău pacienți din toată Moldova și sunt convins că vom reuși. Operațiile chirurgicale de acest gen reprezintă o premieră pentru acest spital. A mai avut câteva încercări dr. Alexandru Radian, însă, proiectul s-a blocat la acea vreme”. Medicii oftalmologi dr. Alina Popa și dr. Dana Călțaru spun că intervențiile chirurgicale sunt de calitate, iar pacienții vor avea șansa să vadă din nou. „Adresabilitatea noastră este pentru pacienții cu diabet zaharat, cei cu traumatisme, dezlipirile de retină, miopiile forte și infecțiile severe – declară dr. Alina Popa. Tehnica folosită de noi este minim invazivă, adică punctul de intrare este foarte mic. O operație pe retină poate dura între o jumătate de oră și se poate prelungi chiar și până la trei ore, în cazul pacienților cu diabet”.
Specialist școlit în străinătate
Șefa Secției Oftalmologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, dr. Dana Călțaru, spune despre dr. Alina Popa, că i-a fost foarte greu să o convingă pe aceasta să rămână în țară. Medicul oftalmolog s-a școlit în străinătate, urmând cursuri de specializare în Belgia, Marea Britanie și Bulgaria. „Experiența dobândită în străinătate m-a ajutat foarte mult, însă, raportându-mă la practică, cel mai mult mi-a plăcut să operez în București, alături de prof. Florian Baltă”, mai spune dr. Alipa Popa. La rândul ei, dr. Călțaru crede că odată cu achiziționarea aparaturii de chirurgie vitreo-retiniană, microscop operator și laser, vrea să vină în sprijinul pacienților din zonă pentru că nu este nevoie ca aceștia să stea pe liste de așteptare în centrele din țară. „Acești bolnavi sunt urgențe și nu prea pot sta pe lista de așteptare”, a spus dr. Călțaru.
Lasă un răspuns